Гражданите ще плащат 70 лв., а бизнесът и НПО -

...
Гражданите ще плащат 70 лв., а бизнесът и НПО -
Коментари Харесай

Таксите за обжалване във ВАС скачат рязко

Гражданите ще заплащат 70 лева, а бизнесът и Неправителствени организации - 370 лева

Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат сензитивно увеличени. Предложенията на ГЕРБ за ремонти в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бяха утвърдени на второ четене от правната комисия на Народното събрание.

По 70 лева към този момент ще заплащат жителите, едноличните търговци, държавните и общинските органи, както и организации, предоставящи публични услуги. За първи път в административното произвеждане страната и общините също ще заплащат, с цел да се гледа жалбата им в съда.

За юридически лица таксата ще бъде 370 лева Първоначално ГЕРБ искаше още по-висок размер - надлежно 90 лева за жители и 450 лева за компаниите, само че масираната опозиция принуди депутатите да потърсят компромисен вид.

В момента за касационни тъжби и молби за анулация на влезнали в действие правосъдни актове таксите са 5 лева за жители и неправителствени организации и 25 лева за компании. Непроменени остават таксите за тъжби против административни актове - 10 лева и 50 лева

Според вносителите - Данаил Кирилов и други депутати от ГЕРБ, размерът на таксите трябвало да се актуализира, защото не бил променян от години. Това било и инструмент да се понижи броят на жалбите и надлежно тежестта върху Върховния административен съд, който е касационната инстанция. Опонентите им обаче считат, че по този начин ще се ограничи достъпът до правораздаване.

От плана, по искане на Върховен административен съд, отпадна текстът, че в случай че неколцина жители, организации, Едноличен търговец и други подадат обща касационна тъжба, тогава заплащат една такса. Поводът е решение на съда по тълкувателно дело от 2016 година, съгласно което държавна такса дължи всеки жалбоподател.

От такса ще бъдат освобождавани жители, които нямат средства да я платят. За това ще е належащо да подадат молба до съда, който ще вземе поради при разглеждането й приходите на жалбоподателя и неговото семейство, имущественото и здравословното му положение, трудовата претовареност и други

Когато има определяем веществен интерес по делото, държавната такса ще е пропорционална - 0.8% от материалния интерес, само че не повече от 1700 лева В случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лева, таксата ще е 4500 лева Ако делото визира пенсионно, здравно или обществено обезпечаване, таксите ще бъдат 30 лева за жителите и едноличните търговци и 200 лева за бизнеса и Неправителствени организации, страната и общините.

Промените провокираха радикално противоположни реакции измежду експертите по административно право, участващи в полемиката. Проф. Дончо Хрусанов посочи, че Административнопроцесуален кодекс не е вярното място, където да се дефинират таксите. " Това е най-неправилният метод да се понижат жалбите пред Върховен административен съд. Не бива да има голословно високи такси, с цел да не бъдат спъвани жителите да нападат администрацията ", добави проф. Хрусанов.

Плахо възразиха и представителите на правосъдното министерство, съгласно които е по-целесъобразно таксите да бъдат избрани в цена, както до момента. Причината е, че публичните връзки, от които зависи размерът на таксите, са динамични и цената дава опция по-лесно да бъдат изменяни.

Според юрист Иван Тодоров обаче ниските такси не са от изгода за никого. " Най-голямата щета е, когато се претрупа съдът и одобри незаконосъобразно решение и отреже права за десетки или стотици хиляди, или милиони - тогава жителите и организациите страдат, а не от това, че заплащат някаква мизерна такса ", съобщи той. Според него в този момент административното правораздаване работи на празни обороти, защото " всички държавни органи апелират до обратен тласък ", даже когато знаят, че не са прави. По-високите такси щели да препятстват непотребното обжалване. / segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР