Гражданите на Обединеното кралство, които живеят у нас, не притежават

...
Гражданите на Обединеното кралство, които живеят у нас, не притежават
Коментари Харесай

МВнР с важна информация за местните избори и британските граждани

Гражданите на Обединеното кралство, които живеят у нас, не имат изборни права за присъединяване в локалните избори в България. Това се показва в отговор на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова на питане на ЦИК, докладван на днешното съвещание на изборната комисия.

Информация за това кой има право да гласоподава в локални избори е налична на уеб страницата на ЦИК. Там е разказано кои български жители, както и кои жители на други страни членка на Европейския съюз имат право да гласоподават в изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година

В локалните избори през тази година жителите на друга страна членка на Европейския съюз имат право да гласоподават, в случай че дават отговор на следните условия: навършили са 18 години към изборния ден включително; не са сложени под запрещение; не изтърпяват наказване отнемане от свобода; не са лишени от правото да избират в страната членка на Европейския съюз; имат статут на непрекъснато или дълготрайно престояване в Република България, заверен с годен документ; имат адрес на престояване у нас минимум 6 месеца преди датата на изборите, като при избори за общински съветници и за кметове на общини адресът би трябвало да е в обитаемо място на територията на общината, в която ще гласоподават, а при избори за кметове на кметства - на територията на кметството.

Друго изискване е да да подали декларация по пример, признат с решение на ЦИК, в общинската администрация по адреса на престояване не по-късно от 40 дни преди изборния ден, т.е. до 18 септември 2023 година, или са били вписани в изборен лист за гласоподаване по адрес на престояване в предходните локални избори през 2019 година и няма смяна от този момент във към този момент заявените условия, осведоми Българска телеграфна агенция.

Ако са настъпили промени в тези към този момент декларирани условия, тогава за регистриране за гласоподаване в локалните избори през 2023 година се подава нова декларация в съответната общинска администрация.

В понеделник президентът Румен Радев подписа декрет, с който насрочи за 29 октомври 2023 година изборите за общински съветници и за кметове, а от ЦИК разгласиха на интернет страницата си информация за разяснителната акция за идния локален избор.

На 31 януари 2020 година в 23:00 ч. лондонско време - среднощ в Брюксел, Белгия (1:00 ч. българско време на 1 февруари 2020 г.) след три отлагания Англия напуща Европейския съюз, с което поставя завършек на 47-годишното си участие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР