Граждани ще внесат в четвъртък в 11 ч. петиция до

...
Граждани ще внесат в четвъртък в 11 ч. петиция до
Коментари Харесай

Граждани ще внесат петиция с искане за ремонт на тротоарите в София

Граждани ще внесат в четвъртък в 11 ч. петиция до Столична община, в която упорстват за ремонт на тротоарите в София. Над 1500 души са се подписали онлайн и освен. Акцията цели да притегли вниманието към неприятното положение на тротоарите в София и да изиска ремонтът им да стане проритет за общината.

От поддръжката декларирана в петицията онлайн се вижда, че има доста хора, които са потърпевши при рухване поради счупени, стърщащи плочки или други неравности по повърхността на тротоарите. На над 70 души пък са се наложили интервенции, които са им коствали сред 10 хиляди и 20 хиляди лв.. Подписката е стартирана през лятото от Нели Пинтева - Банс, която е диригентка, живееща във Франция, само че постоянно идваща у нас.

Една стърчаща плочка, три интервенции

На 19 юли, на улица " Московска ", пред църквата Света София, Банс се спъва в стърчаща плочка и пада. Носът и лакътят й са счупени, китката й е тежко развалена - раздрана е ставната капсула.

" След три месечна интензивна рехабилитация ръкаъа ми към момента не е възобновена и котката, която е доста значима за мен, като професионален музикант, продължава да ме боли. Предстоят ми още две интервенции - едната на носа, тъй като е бил доста неприятно натъкмен и затруднява дишането ми и другата за изваждане на импланта ", показа пред " Дневник " Банс.

Тя взема решение да иницира подписката, с цел да може да се даде публичност на казуса и ремонтът на тротоарите, които се оказват рискови или трудности за доста хора, да стане приоритет за локалната власт.

Петицията набира бързо скорост и събира доста сходни случаи, като този на Банс.

Данните, до които тя е достигнала, демонстрират, че близо 2 млн лв. през 2017 година са изхарчени за ремонт на тротоарите в София, което е под 0.2 % от бюджета на общината. Направени са 100 км тротоари, при над 3000 км налични. Освен това и от подписалите петицията се схваща, че за някои от към този момент ремонтираните тротоари, се постанова нов ремонт поради неприятно качество на осъществяването.

Банс желае да инициира спор с повече участници потърпевши, представители на цивилен организации и на общината. " Във Франция се срещнах с специалист по градска инфраструктура, който е бил 17 години шеф на отдел за поддръжка на уличната мрежа. Интересно е по какъв начин се вземат решение сходни проблеми във Франция ", споделя още Банс.

Инициативата на Банс е подкрепена от няколко организации - " Спаси София " и Асоциацията на потърпевшите от произшествия.

Няма статистика какъв брой души падат по улиците

" Дневник " се обърна към пресцентъра на " Пирогов " с въпрос дали има данни какъв брой души са потърпевши за година от рухване на тротоар. Оказа се, че не се води такава статистика, а се записват единствено получените фрактури. От болничното заведение нормално изнасят информация за потърпевшите от рухване при поледици.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1557)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР