Графитна стена в оживения център за улично изкуство на Brick

...
Графитна стена в оживения център за улично изкуство на Brick
Коментари Харесай

Графитна стена в Лондон стана арена за критики към Китай и към комунизма

Графитна стена в оживения център за улично изкуство на Brick Lane в Лондон се трансформира в ненадейно платно за протестни известия против властническото ръководство на Китай, оповестява CNN London. Това се случи откакто в началото стената беше боядисана с бяла багра и изрисувана с пропагандни лозунги, популяризиращи идеологията на Китайската комунистическа партия.

Всичко стартира през уикенда, когато млади китайски художници боядисаха съществуващите графити с бяла багра и от горната страна изрисуваха с червен спрей 24 огромни китайски писмени знаци, очертаващи главните социалистически полезности на страната. 12-те пропагандни лозунга включват „ разцвет “, „ естетика “ и „ национализъм “, както и понятия като „ народна власт “, „ независимост “, „ тъждество “, „ правораздаване “ и „ предписание на закона “. Тези философии са познати на Запад. Но поради дефинициите на Комунистическата партия на Китай, смисъла и приложението на тези понятия се разграничава доста от западното.Тези 12 лозунга са утвърдени от китайския водач Си Дзинпин и са постоянно срещана панорама в Китай - демонстрират се на плакати и билбордове в цялата страна, а постоянно се включват и в държавната телевизия.

Но неочакваната им поява в източен Лондон и методът, по който лозунгите изтриха съществуващото изкуство шокира и разгневи локалните художници. С отрицание реагира и част от китайската общественост във Англия, която е сериозна към ръководството на Си.В китайските обществени медии последователите на акцията настояват, че младите китайски художници упражняват независимост на изложение и ги приветстват за “износа ” на китайската просвета и полезности. Критиците пък ги упрекнаха, че унищожават локалното улично изкуство и предизвикват пропагандата на Комунистическата партия. На стената, с изключение на

В Brick Lane, културна артерия в лондонския Ийст Енд, известна със своята витална арт сцена, противоположната реакция беше бърза. До неделя лозунгите бяха препокрити с нови графити – този път надълбоко сериозни както към Си, по този начин и към Китайската комунистическа партия.
Под думата „ тъждество “ някой е написал „ Но някои са по-равни от другите “ цитирайки романа „ Фермата на животните “ на Джордж Оруел. Други прибавиха „ Няма “ пред знаците за „ народна власт “ и „ независимост “.

Други графити означиха репресиите на китайското държавно управление в Хонконг, Синдзян и Тибет, както и клането на площад Тиананмън през 1989 година - събитие, което е мощно цензурирано в Китай. След това, до понеделник рано сутринта, всички графити бяха изчезнали, боядисани в бяло. Но стената не остана безмълвна дълго.

Около обяд млад мъж от Хонконг нахвърли първите нови графити на бялата стена. Той избра откъс от Милан Кундера на китайски: „ Борбата на хората против властта е битката на паметта против забравянето. “ До понеделник следобяд стената още веднъж бе запълнена с нови лозунги сериозни към Китай.„ Мисля, че е страховит ден... всички идваха тук непринудено. Няма организация. Няма нито един водач или нещо друго, само че всеки показва своите несъгласни възгледи против Комунистическата партия на Китай “ – е споделил през CNN един от участниците в неофициалната акция – „ Несъгласието сплотява всички “.До вторник сутринта стената още веднъж беше побеляла. Освен против китайския тоталитаризъм имаше и митинг против комунизма с надписи като " Fuck comunism ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР