Графичните процесори GeForce RTX 40 на Nvidia вече са сред

...
Графичните процесори GeForce RTX 40 на Nvidia вече са сред
Коментари Харесай

Графичните процесори Nvidia GeForce RTX 50 Blackwell, според слуховете, идват с TSMC 3nm и DisplayPort 2.1 — AMD вече предлага стандарта за текущата серия Radeon RX 7000

Графичните процесори GeForce RTX 40 на Nvidia към този момент са измежду най-хубавите графични карти в пазар. Независимо от това, слуховете за графични процесори от серия GeForce RTX 50 (Blackwell) от последващо потомство към този момент се появяват, даже и да не изглеждаме доста запалени по този път на надграждане. Нашият отзивчив квартален лейкър, kopite7kimi, със стабилен опит, даде детайлности за наследника на Ada Lovelace.

Според лейкъра, графичната карта от серия GeForce RTX 50 ще включва 3nm развой на TSMC. Има смисъл, защото актуалните графични процесори от серията GeForce RTX 40 са на 5nm развой, тъй че разумно идната стъпка ще бъде 3nm. С 3nm процесния възел, TSMC дава обещание повишение на продуктивността с до 15% по отношение на 5nm процесния възел при същото равнище на мощ и брой транзистори.

По отношение на икономиите на сила, леярната твърди, че 3nm процесният възел може да понижи потреблението на сила с до 30%. Но това, което е впечатляващо за 3nm процесния възел на TSMC е, че размерите на матрицата се правят оценка на към 42% по-малки от 5nm процесния възел. Следователно би било забавно, в случай че подобрението се преведе в силиция на Blackwell. Например AD102, който зарежда флагмана GeForce RTX 4090, е гигантска матрица, която се записва при 609 mm². GA102, който Nvidia употребява за предходната GeForce RTX 3090 Ti, беше на 8nm развой на Samsung и измерваше 628 mm²; затова, силицият не е станал доста по-малък. Но този път се твърди, че Nvidia се придържа към TSMC, правейки прехода от 5nm към 3nm по-интересен.

Графичните карти от серията GeForce RTX 50 се допуска, че идват с поддръжка на DisplayPort 2.1. Nvidia закъснява с играта, защото AMD към този момент е прегърнала DisplayPort 2.1 в съществуващите артикули от серията Radeon RX 7000 на производителя на чипове, като Radeon RX 7900 XTX. Настоящите графични карти от серия GeForce RTX 40 на Nvidia имат единствено DisplayPort 1.4a връзка.

Внедряването на AMD варира сред потребителските и работните станции на компанията. Серията Radeon RX 7000 има поддръжка на UHBR13.5, което значи достъп до 54 Gbit/s честотна лента; в това време серията W7000 има цялостната характерност UHBR20 за 80 Gbit/s оптималната честотна лента. За страдание, kopite7kimi беше неразбираем в коментара си и не посочи кой стандарт Nvidia може да употребява на Blackwell.

Други клюки настояват, че продуктът от серията GeForce RTX 50 ще разполага с интерфейс PCIe 5.0, което е ненужно за мейнстрийма графични карти. Вероятно Blackwell ще продължи да употребява 16-пинов захранващ конектор, макар че това евентуално ще зависи от ревизираната версия 12v-2x6.

Този стандарт 12v-2x6 се чака да бъде доста по-безопасно свързване, защото Nvidia резервира най-вече безмълвие по отношение на разпадането на 12VHPWR за сметка на своите консуматори, като се изключи че като цяло упреква грешката на потребителите. Противно на заключението на Nvidia и на няколко други в промишлеността, един от многото професионални техници за ремонт, които получават няколко развалени RTX 4090 на месец, изрази главния корен на повода е конекторът, последван от адаптерите на трети страни като забележителен принос, като в същото време стресира потребителя грешката е една от опциите, в случай че не и други. Винаги е добра концепция да вземете под внимание подобен контрол в цялата промишленост. Ще бъде оценено, в случай че Nvidia и други, които възприемат този общоприет акцент върху спецификацията ATX 5.0, с цел да създадат безвредни кабели, удължители и адаптери на трети страни.

На този стадий нищо не е несъмнено за SKU на Blackwell. Разбира се, има шумове за повече ядра или GDDR7 памет в серията GeForce RTX 50, само че на този стадий приемайте всичко с огромна доза сол.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР