Градският съвет на СДС-София реши да даде мандат на преговорен

...
Градският съвет на СДС-София реши да даде мандат на преговорен
Коментари Харесай

Румен Христов: Не искаме десният вот и този на партии, членки в ЕНП, да се губи

Градският съвет на СДС-София реши да даде мандат на преговорен екип да стартира диалози с ГЕРБ, както и с други партии от ЕНП. Това беше решено през днешния ден на съвещание на партията. Съюз на демократичните сили ще търси съидейници, които да изповядват общи ползи и полезности с тях. Всичко това се прави за идните локални избори в София, за взаимно явяване и за подписване на предизборно съдружно съглашение. Разговаряме в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с Румен Христов – водач на Съюз на демократичните сили

(бел.ред. изявлението е от 14.07.2023 г.)

Проф. Христов, какви са методът и тактиката на Съюз на демократичните сили за локалните избори в столицата?

В столицата евентуално ще участваме още веднъж с нашия съдружен сътрудник ГЕРБ, както се случи на предходните избори. Не желаеме десният избор, вотът на партии, членки в Европейската национална партия да се губи. Това беше декларираното предпочитание от излъчения преговорен екип от Софийската градска организация. С решение на конференция на Съюз на демократичните сили сме дали право на локалните структури да вземат решение каква да бъде формата на явяване, т.е. каква да бъде обединението, или независимо да решат да се явят. Така че към този момент – нищо ново. Препотвърждава се първоначално желанието да продължим с сътрудниците от ГЕРБ, само че това зависи от диалозите, които ще проведем с тях.

А що се отнася до фигурата на индивида, на който ще се спрете, какво ще търсите, господин Христов, най-много?

Фигурата би трябвало да бъде подобаваща за кмет, несъмнено, да бъде осведомен с проблемите на град София, да бъде избираем, да бъде уверен евроатлантик и последовател на десните хрумвания, тъй като и двете обединения – и ГЕРБ, и Съюз на демократичните сили, членуваме в най-голямата партия в Европа, а точно – фамилията на Европейската национална партия, тъй че ще търсим претендент с този профил, доста по-различен от този на претендента на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, които издигнаха един доста, доста привързан с " Държавна сигурност “ претендент за локалните избори.

По-различен претендент ще търсите. Какво тъкмо значи това? Къде ще бъдат разликите?

Първо, да няма никаква взаимозависимост от " Държавна сигурност “, която продължава да мести фигури по шахматната дъска към този момент 33 години след измененията в България. Действително виновност някаква – и аз съм се извинил за това – има и Съюз на демократичните сили, тъй като не беше признат закон за лустрацията и в този момент нямаше да има въобще полемика и тематика кой е Васил Терзиев и може ли от морална позиция, несъмнено, да бъде претендент на сътрудници, които декларират, че са дясна групировка, че са антикомунисти, а в същото време застават зад един изтъкнат представител на една видна Държавна сигурност фамилия – дядо, татко, чичо, брат на дядото и така нататък

Защо съгласно вас в днешно време към момента имат въздействие тези неща – досиетата на един човек?

Аз съм склонен, че децата не могат да носят виновност за своите родители, само че в същото време пък си задавам въпроса, в случай че нямаше лустрация, че те бяха оставени свободно да развиват своя бизнес, че бяха подкрепени в развиването на своя бизнес – знаете, доста, доста на брой свидетелства в тази посока и разкази за това по какъв начин са раздавани куфарчета, беше добре те да си развиват техния бизнес. Никой не им пречи, никой не ги лустрира, никой не ги лимитира, само че да посегнеш към политиката – аз считам, че задачата е по-дългосрочна. След кметския пост или в средата, или когато стане належащо, в случай че той завоюва изборите, нямам подозрение, че ще бъде стартиран за министър-председател, което значи, че потомците, доближените на " Държавна сигурност “ вършат всичко допустимо да не изтърван властта в България и по един или различен метод да ръководят страната ни. Жалко, отново споделям, че това се случва 33 години по-късно, само че и поради неналичието на закон за лустрацията и поради мощното въздействие, което имаше Българска социалистическа партия (БКП) при започване на прехода, в България се изпуснаха доста, доста неща, в това число се загуби доста време. При нас измененията започнаха чак 1997 година През това време в другите социалистически страни, станали в следствие свободни демократични общества, беше осъществена и приватизацията, започва пазарната стопанска система, приготвиха се по-рано за участие в Европейския съюз и НАТО и ни изпревариха. И по тази причина ние в този момент ги догонваме.

Проф. Христов, бюджетът за тази година е на дневен ред, макар че той ще работи по-малко от половин година. Синдикатите желаят промени знаете. Как съгласно вас би трябвало да се постъпи за план-сметката на страната и какво би трябвало да се предприеме?

Очакванията на най-много на синдикатите и на доста разнообразни групи от популацията в България са огромни, само че упованието на всички българи и на страната като цяло е обвързвана на първо място с влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2025 година. За да се случи това огромно и значимо за България събитие е належащо ние да осъществим критериите поставяни от Маастрихт. Единият от критериите е бюджетният недостиг, и от тая позиция ние би трябвало да създадем всичко допустимо той да не надвишава 3%. И това е значимо освен за тази година, значимо е за 2024 година, когато още веднъж ще има обзор на осъществяването на критериите, а и за идващите години. Освен това, инфлацията, която е другият аршин, би трябвало да стартираме да я овладяваме. Разбира се, дават малко повече от 8% към края на годината, само че това към момента не ни прави реализатори на критерия, обвързван с трите страни с най-ниска инфлация в границите на Еврозоната. От тази позиция може би би трябвало да не бъдем доста великодушни сред първи и второ гласоподаване. Да, има браншове, които са недофинансирани, има упования, само че в същото време при рецесия се постанова коланите да бъдат малко повече затегнати, и аз считам, че препоръчаният бюджет към този момент извършва упованията на по-голямата част от обществото. Въпросът е да бъде изпълнен, дотук добре както се споделя. Въпросът е сред първо и второ гласоподаване да няма прекомерно огромни упования и прекомерно огромно разпределяне, и в следствие в границите на останалите шест месеца бюджетът да бъде изпълнен. Разбира се постоянно може да се желае освен това, само че не постоянно мечтаното е допустимо и би трябвало да се съобразяваме с нещата, които споделих доскоро.

Казахте по време на рецесия, само че то като че ли не сме излизали от рецесии много време. Обществото стартира да се изтощава, и ето виждаме, настояванията са налице.

Така е, права сте, само че като човек, който следи политическия живот в страната и взе участие в него повече от 30 години, постоянно когато се приема бюджет, има по-големи упования, има по-големи претенции. Повярвайте, няма политик, който да не желае да даде повече на всички групи, които са в потребност, само че не постоянно това е допустимо. Трябва да има един баланс. В края на краищата ние тая година ще разпределим 40,1% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, това значи 40 стотинки и една десета от тях на всеки изкаран лев да бъдат преразпределени. А повярвайте ми, в случай че преразпределяме по-малко, средствата, които остават в жителите, тъй като тези средства идват от жителите и от компаниите, и средствата, които остават във компаниите, несъмнено ще бъдат харчени не по-лошо в сравнение с страната ги преразпределя. Но ние сме солидарно общество. Има сфери, в които има потребност от тяхното финансиране: и обучение, и опазване на здравето, и вътрешен ред и защита, най-много от позиция на близката до нас война. Спомняте си какъв брой средства бяха изхарчени по време на КОВИД рецесията. Какво да вършим, по този начин се случи, за жалост. И аз преди години когато отстоявах тезата за по-бързо покриване на критериите и влизане в Еврозоната, неслучайно споделях, че всичко се случва, стопанската система се развива циклично, и в случай че изтървеш момента, след това може да се наложи да чакаш много години. И от тая позиция аз уверено считам, че влизането на България в Еврозоната ще бъде от изгода на България като страна, на бизнеса, на жителите. Много са преимуществата, няма да ми стигне времето да ги изброя пред вас, само че уверен съм, че това ще бъде един извънредно потребен ход на България, на българското общество като цяло.

Проф. Христов, преди няколко дни Европейският парламент гласоподава за влизането на България и Румъния в Шенген до края на 2023 година. Беше даден този несъмнено предстоящ избор на резолюцията, само че какво следва от оттук насетне? Знаем че решението се взима от Съвета на Европейския съюз, където към този момент водачите на националните страни, които го съставляват, дават своята оценка и вота си. Как очаквате да се развият нещата?

Аз доста се надявам това да се случи, тъй като в случай че погледнем е трите съществени правила на съществуването на Европейския съюз, това е свободното придвижване на хора, артикули и капитали, към този момент свободното придвижване на капитали сред България и европейските страни е налице, само че свободното придвижване на български жители, изключително през летните интервали, когато почиваме в Гърция, знаете какво се случва на границите, да не приказваме за тежкотоварници коли, чакащи по 48 и повече часа на " Дунав мост 1 “, " Дунав мост 2 “ и на българо-гръцката граница. Но за мен е доста значимо да имаме непоклатимост в страната, да имаме постоянно държавно управление. Убеден съм, че в случай че държавното управление остане да работи до края на годината и покаже предпочитание за осъществяване на поставените спомагателни от страна на Австрия и на Нидерландия, ние ще успеем да станем член на Шенген. Пак споделям, това е един резултат, който ще го усетят всички, и то доста бързо, изключително тези, които пътуват без значение дали по въздух, по суша или по вода. България покри всички критерии механически. Забележките са свързани с върховенството на закона. И не е инцидентно ние там работим доста стремително, в случай че мога да употребявам този термин. Всички свързани с върховенството на закона промени в нашето законодателство ще се случат, и се надявам, че в действителност от 1 август по въздух, в случай че мога по този начин да се изразя, а от 1 януари по суша и по вода ще бъдем приобщени към това пространство, Шенгенското пространство.

А що се отнася до политическата конюнктура у нас вие казахте: " Надявам се да оцелее най-малко до края на годината това държавно управление “. Това ли ще бъде потребният ход за България, държавното управление да оцелее до края на годината?

Да, това е един от потребните ходове. Няма какво да се крие, обединението скърца, и то доста съществено. Така желанието на сътрудниците от ПП-ДБ да окупират всички властови позиции са налице. Виждате какъв брой време не мога да бъдат назначения регионални и зам.-областни шефове, тъй като най-общо казано не се отстъпва нищо и се води борба за всяка позиция, което доста не го разбирам. Вие видяхте какъв брой взаимни отстъпки направихме ГЕРБ-СДС, с цел да се случи  това държавно управление. Имаме единствено един представител в изпълнителната власт и беше редно, по тази причина апропо водачът на ГЕРБ господин Борисов настояваше за съглашение, тъй като в случай че имахме съглашение авансово и се знаеше, че съотношението на, по-скоро разпределението на регионалните шефове е по равно, щяха да бъдат изяснени кои са регионалните градове към едната политическа групировка, кои към другата, и ще се случи по по-лесно. Затова тези дълги, от време на време по няколко стотин страници съглашения в Западна Европа, в старите демокрации ни демонстрират, че когато имаш нещо, което е написано, което е ясно, което показва какво се следва, е добър вид.

Независимо, че скърца обединението, за мен тя би трябвало да направи всичко допустимо от позиция на събитията в Украйна, само че няма да се учудя, в случай че след локалните избори сътрудниците от " Продължаваме програмата “ и " Демократична България “, завоювали някакъв триумф, решат, че би трябвало да отидем по-рано на избори. Надявам се това да не се случи, да изчакаме най-малко приемането на България в Шенген.

Не смятате ли, че договорката или не знам тъкмо да я дефинира за управленията на парламентарните комисии може би ще усили възможностите на Кабинета " Денков “?

В прочут смисъл, да. Първоначалната концепция на сътрудниците от ПП-ДБ беше, че те вземат изпълнителната власт, а ние ги направляваме през комисиите с ръководителите, които бяха определени през вчерашния ден на тези комисии. Но желая да ви кажа, че ние дадохме като ръководители на комисиите безспорни специалисти, хора със сериозен опит, със сериозна експертиза, и това би било единствено от изгода на ръководещата главно ПП-ДБ коалиция, тъй като ние нямаме съдружно съглашение, не сме коалиция, ние поддържаме това държавно управление. И в този смисъл контролът, който би оказвала ГЕРБ-СДС, парламентарната група на ГЕРБ-СДС, би била единствено от изгода. Опозицията явно, че няма да оказват помощ, то това е освен в този парламент, а постоянно. Нейната цяла е да по този начин да подлага на критика, да реализира своите цели. Тя също е значима, само че когато имаш сътрудници, които в комисиите ти оказват помощ или те подлагат на критика, само че доброжелателно, може единствено да се завоюва, и може да, в действителност, това да бъде в посока удължение работата на държавното управление. Ще забележим.

От опозицията, за която говорите и вие, през вчерашния ден споделиха, че Движение за права и свободи към този момент е към болшинството.

Движение за права и свободи нямат представители в изпълнителната власт. Те споделиха, че още през цялото време през сформирането на този парламент обявиха, че всички тематики, които съгласно тях са значими за България и за българското общество, и които не са в контраст с техните визии за развиването на страната, ще бъдат подкрепени. Визирам главно отношението им към войната, която Русия води на територията на Украйна, задълбочаване на интеграцията в Европейския съюз и НАТО на България, приемането на еврото, влизането ни в Шенген, ускорение промяната на правосъдната ни система, и те бяха първите, които внесоха примерно промени в Конституцията. С тяхно подпомагане още през цялото време, въпреки че ние имаме болшинство, само че те спомага дейно, беше основана и Комисия по конституционните въпроси. Така че без значение, че те не вземат участие в изпълнителната власт, те по тематиките, които са им близки, оказват помощ. И това значи най-малко 168 народни представители, които за промени в Конституцията са задоволителни. Сега, несъмнено, ние чакаме да получим поддръжка и от други парламентарни групи, примерно " ИТН “, с цел да можем да употребяваме така наречен " бърза писта “, т.е. със 180 гласа да приключим измененията в Конституцията, които се отнасят до правосъдната система, по-бързо.

И от " ИТН “, само че и те през вчерашния ден напуснаха пленарната зала и не желаеха да вземат участие в гласуването, което съгласно опозиционните партии авансово беше контрактувано. Как ще ги убеждавате?

Да. Въпрос на причини. Вижте, Съюз на демократичните сили е било дълги години в съпротива. Тя, опозицията, в никакъв случай не е удовлетворена, без значение дали е лява или дясна.

Тя по тази причина е съпротива, да.

Тя по тази причина е съпротива, тъкмо, безусловно сте права. Тя по тази причина е съпротива – да бъде в съпротива на тези, които ръководят, и да не позволява главозамайване. Така че естествена реакция. Вероятно, в случай че не бяхме в съпротива, щяхме да постъпим по сходен метод. Няма какво да им се сърдим, по този начин е. Разбира се, във връзка с разпределянето на комисиите може да имат някакви учредения, само че това се е случвало и в други парламенти – ръководещото болшинство преобладаващо взема броя на комисиите. А те, откакто се отхвърлиха, бяха разпределени сред ръководещото болшинство.

Още един избор следва идващия вторник. Разбрахме, че с предписание на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков на изключителното съвещание на 18 юли Народното събрание ще избира шеф на Българска народна банка. За поста ще се борят Димитър Радев, който е номиниран от вашата партия и ГЕРБ, и Любомир Христов, повдигнат от партия " Възраждане “. Отново обаче имаше рецензия от Българска социалистическа партия. Те отдръпнаха даже кандидата си господин Николай Каварджиклиев – по негово искане било. Какъв беше вашият метод, господин Христов, в този случай? Как очаквате да се развият нещата? И коментарът на Корнелия Нинова, който беше, че това е следващият уречен мач, по какъв начин ви се коства?

Имам удоволствието да познавам господин Радев повече от 30 години, само че познава добре и другите двама претендента. Аз съм извънредно задоволен, че в последна сметка ръководещото болшинство, и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, и ГЕРБ-СДС се обединихме към кандидатурата на господин Димитър Радев, тъй като той е неоспорим специалист. Повярвайте ми, той в действителност е доста сериозен човек, човек с доста сериозен опит и това би било единствено от изгода на България, в случай че ние сме в чакалнята на еврозоната, изпълняваме останалите критерии на Маастрихт и следва от 1 януари 2025 година да влезем в еврозоната. Той стартира тази активност. С негова помощ, несъмнено, не е задоволителна единствено Българска национална банка, само че с неговата дейна позиция, с неговата дейна работа ние успяхме да влезем в чакалнята на еврозоната, влязохме и в Банковия съюз и в този момент следва последната крачка. Добре е този, който е почнал този развой, да го довърши. Уважавам и другите двама претенденти, само че съм уверен, че господин Димитър Радев е най-хубавият сега претендент за гуверньор на Българската национална банка и съм уверен, че и в Народното събрание той ще срещне една доста необятна поддръжка и ще бъде определен без подозрение.

А по какъв начин бихте дали отговор на коментара на опозицията в тази ситуация за уговорения мач?



Когато издигаш един неоспорим престиж в региона на банковото дело, още повече потвърдил своите качества като гуверньор в последните шест години, това не може да бъде уречен мач. Уговорен мач е, в случай че примерно отстраняваш господин Димитър Радев, който явно заслужава да бъде още един мандат гуверньор и законът му го разрешава, и сложиш човек, който не е с неговата биография, неговите знания и неговата експертиза. Тогава би било уречен мач. Но съответно за него да се каже, че е уречен мач, изрично не съм склонен. Безспорен специалист, дублирам още един път.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР