Градските туристически дестинации се възстановяват много бързо след пандемията. Общинското

...
Градските туристически дестинации се възстановяват много бързо след пандемията. Общинското
Коментари Харесай

Чуждестранните туристи се завръщат в София

Градските туристически дестинации се възвръщат доста бързо след пандемията. Общинското дружество по туризъм в София чака възобновяване на броя на туристите по отношение на интервала преди нея и дори по-добри резултати през 2023 година

През предходната година броят на туристите е бил на равнище 80 на 100 от тези през 2019-а. Градът разполага с хотели друга категория и 27 000 кревати, като междинната претовареност е сред 25 и 30%.

" Има  забележителен растеж на туристи по отношение на предходните години ", акцентира Людмил Пелов, шеф на общинското дружество по туризъм.

През 2022 година растежът е бил над 61% по отношение на 2021 година  , като задграничните туристи са били повече от българските. 2,4 дни е междинната дълготрайност на престоя в София.

Водещите пазари се резервират  - Израел, Италия, Германия, Румъния, Турция. Връщат се туристите от Англия и Гърция.

Поляците пък познават България по-скоро като морска дестинация, само че са показали интерес и към София поради културата на фамилния вид туризъм, показа усещания от скорошно ревю във Вроцлав Людмил Пелов.

 istock istock
След откриването на постоянна линия на " Райън еър " Вроцлав – София  два пъти седмично се чака туристопотокът от Полша да се ускори.

Най-застъпена измежду посетителите на София е  възрастовата група 30-44 години , на младите и дейни хора, следват групата до 59 години и младежите. Възрастните са минимум.

Сред най-предпочитаните артикули  са пешеходна обиколка на центъра, благоприятствана от близостта на обектите, дегустации на виновност, полудневни или целодневни екскурзии до Витоша, както и еднодневни турове в границите на деня до недалечни дестинации като Рилския манастир, разяснява Пелов.

" Хората доста постоянно помнят мощно страстите . Няма да запомнят цялата историческа информация, само че ще запомнят, че са се забавлявали ", споделя екскурзоводът Славян Кановски. По думите му, когато някой екскурзиант се влюби в София, той предлага града и на други свои познати. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР