Градски винен фестивал Пловдив – Urban wine fest Plovdiv ще

...
Градски винен фестивал Пловдив – Urban wine fest Plovdiv ще
Коментари Харесай

Празнуваме Международния ден на мавруда с три градски винени фестивала, единият е в Пловдив

Градски винен фестивал Пловдив – Urban wine fest Plovdiv ще се организира в партньорство с Община Пловдив на 22.10.2022 на Площад Централен, до Централна поща

За трета поредна година ще честваме празника на виновността от локалните сортове грозде. Посветен на българското вино и наименуван на един от най-ценените и остарели български сортове, Международният ден на мавруда е самодейност, която има за цел да сътвори мотив за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната естетика сред хилядолетни обичаи, новаторски технологии, качество и стилово многообразие на виновността, създадени в България. Стремежът е празникът да се утвърди като същински значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и да насочи разнообразни групи консуматори към българското вино.

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато множеството винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата точност в грижите за лозята и мурафет в правенето на вино и до през днешния ден са образец за качество и отношение към занаята. Затовa точно Димитровден, 26-и октомври е определен да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В националния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за алено вино, споделено с близки и другари.

Инициативата на  –  се заражда през 2020, като се отбелязва „ предпремиерно “ и виртуално – в обществените мрежи, с апела „ да отворим бутилка българско вино “.  През 2021, макар че годината също не беше от най-благоприятните, Денят на мавруда бе празнуван в над 19 страни, а събитията, които над 70 винарски мазета, заведения за хранене, винени питейни заведения, търговци и вносители на български виновност в чужбина проведоха за винени фенове бяха над 100 единствено за месец.

Този октомври ще се състоят три градски винени фестивала в три поредни съботи в най-големите градове на България. Селекция от над 35 български виновност от локални сортове ще гастролира в страната, а кулинарните им съпроводи ще бъдат районни и разнообразни във всеки град. Входът и за трите фестивала е свободен, като ще се заплаща единствено потреблението. Началото на фестивалния сезон по случай Международния ден на мавруда постави Urban wine fest Varna на 15 октомври, а определената локация е паметното за морската ни столица арт пространство „ ReBonkers “.

Следващата точка е Пловдив, където на 22 октомври на Площад Централен, до Пощата, под звуците на Духовия оркестър, пловдивския саксофонист Димитър Ангелов и подбрана музика от DJ Manev ще се случи Urban wine fest Plovdiv. Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория ще подчертават върху съчетанието на виновността от локалните сортове с ястия от фермерски артикули, „ Дивата плантация “ ще провокират посетителите с ястия от Южен Сакар, а „ уличната храна “ на бар „ Samar “ ще придаде същински градски привкус на феста.

Urban wine fest Sofia, умислен като единствения градски винен фестивал през 2021 година, тази година остава финален от серията – подред, само че не по значение. Той ще е запаметяващият се свършек на един винен октомври. Барът се мести в столичното Ларго на 29 октомври. За културно-музикалната стратегия ще се погрижат Софийският духов оркестър, Симфоничният оркестър, само че уредниците дават обещание и още изненади.

На 26 октомври в София ще се организира конференция с интернационално присъединяване, ориентирана към експертите в сектора. Лекторите и участниците ще споделят опит и ще дискутират наболели за българското винопроизводство тематики, свързани с районирането, маркетинга и позиционирането на България като винена дестинация.

И всичко това е в името на българското вино. Защото идеята на БАВП е разпространение на българското вино и винен туризъм, които да заемат своето почтено място на международната винена сцена посредством известност, изразителна еднаквост и позитивен имидж.

Международният ден на мавруда е самодейност на Българска асоциация на винените експерти и тази година ще се реализира под патронажа на Министъра на туризма и с подкрепата на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд „ Земеделие “, Столична община и Община Пловдив. Спонсори на събитието са MasterCard, Hoval, Herti и „ Девин “, а за реализирането му способстват и голям брой сътрудници. На сайта  и в обществените мрежи може да бъде открита спомагателна и настояща информация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР