Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Цветан Казанджиев открива днес изложба в Градската художествена галерия на Варна

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Тази вечер от 18 часа в Градската художествена изложба – Варна открива своя независима галерия един от одобрените български създатели от последните десетилетия – Цветан Казанджиев. Под мотото " Фрагменти “ той е подбрал сбирка от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите направления в неговото многолико творчество, заяви за медията ни Нина Локмаджиева. Изложбата е реализация на премията на Варненската градска изложба, която художникът получи през 2019 година на Второто триенале " Духът на акварела ", което се организира във Варна.

" Фрагменти “ ми хрумна като работно заглавие – признава художникът, - не е тъкмо конкретика, а една имагинерна конструкция, която аз олицетворявам в моите произведения. За мен това е невидимата нишка към същността на изобразеното. Нося няколко цикъла в разнообразни техники, а три от акварелите представям тук особено – с тях съм взел участие в интернационалните изложения и биеналета по света и желая да ги покажа в този момент на варненската аудитория. Включил съм работи от цикъла " Звезда “, по който работя към този момент три години, избрах едни от дълбоките като конструкция и гама работи. Умишлено ги донесох, тъй като - дано открехна една завеса – черният цвят ми е обичан. Тук са и кръговете с 40 см диаметър - тондо формат - които са сложни за работа, само че са положително предизвикателство за мен.  

Аз не слугувам на моди и правила - идва ми нещо в главата, обмислям го, постоява малко, узрява и тогава го ползвам върху хартията, платното или металната плоча за графиките. Преценявам всяка една концепция, журирам я през сетивата си. Много съм порядъчен като художник, в никакъв случай не съм си разрешавал да върша нещо инцидентно или на парче. Всичко, което е излязло от моята ръка, от моята мисъл, е с емфатичен знак, с емфатичен подтекст, с усет – по моите критерии. Не слугувам и на стилистики. 

Дори заглавията на работите ми са имагинерни – не съм разхитителен в думите. Звездата е моята тематика от последните години – това е посока, всеобхватна тематика, стига човек да може да доближи до същността на понятието.

В маслената живопис върху платно включвам стойности от бялото до черното, до нюанса, до сивото, с доста малко спестовен цвят. Повече цвят влагам в графиката, а в живописта избирам монохромните решения – примерно три типа алено с едно черно. Не обичам папагалската шарена живопис. Мен по този начин ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено, по-изтънчено направено и по-просто, толкоз е по-добро. “ 

Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, шеф на Градската изложба.

Откриването е през днешния ден, 11 февруари от 18:00.

Изложбата на Цветан Казанджиев в Градската художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна ще остане експонирана до 5 март.

Снимката на създателя е предоставена от Нина Локмаджиева. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР