Градовете в Тексас се борят да се справят с притока на пристигащи по границата между САЩ и Мексико

...
Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън е изправена
Коментари Харесай

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън е изправена пред натиск да се справи с неотдавнашното нарастване на пристигащите на южната граница на страната, тъй като местните власти предупреждават, че техните ресурси може скоро достигнете „преломна точка“.

В понеделник градският съвет в Ел Пасо, Тексас, единодушно одобри закупуването на бивше средно училище, за да помогне за настаняването на прелива от приютите за бежанци.

Продължете да четете списък от 3 елемента Писмо на тексаския войник описва жени, деца, ранени на границата

Американският съдия нарежда на Тексас да премахне противоречивите гранични буйове от Рио Гранде„Плячка“: Тексаският шериф започва разследване на американски мигрантски полетикрай на списъка

Заместник-управителят на града Марио Д’Агостино каза, че градът приема приблизително 2000 пристигащи на ден, докато мигранти и търсещи убежище преминават през границата между САЩ и Мексико.

„Може да се предвиди, че ще видим голям наплив през следващите няколко дни, тъй като CBP [митническа и гранична защита] ги обработва и те влизат в системата“, каза Д’Агостино в събота.

В своите забележки кметът на Ел Пасо Оскар Лизър предупреди, че напливът може да натовари това, което градът е в състояние да понесе.

„Град Ел Пасо разполага с толкова много ресурси“, каза той през уикенда. „Стигнахме до това, което разглеждаме [като] преломна точка в момента.“

Скокът в пристигащите на южната граница поднови проверката на администрацията на Байдън, която доскоро рекламираше спад в арестите по югозападната граница на САЩ.

През май администрацията въведе нови ограничения за незаконно преминаване на границата, включително санкции като петгодишна забрана за повторно влизане в САЩ и възможно наказателно преследване.

Въвеждането на тези правила съвпадна с намаляване на преминаванията. От май до юни арестите по югозападната граница са спаднали от 206 703 на 144 570, което е спад от 30 процента.

Но тези числа оттогава се увеличиха отново, като Граничният патрул на САЩ документира 232 972 задържания през август.

Експертите предупреждават, че тези числа може да продължат да растат. През юли Панама регистрира рекорден брой мигранти и търсещи убежище, пътуващи на север през пропастта Дариен, опасен участък от джунгла, свързващ Южна и Централна Америка.

Повече от 248 901 души са били документирани да навигират в джунглата през първата половина на тази година, надминавайки предишния рекорд, поставен за цялата 2022 г.


Късно в неделя лидери от Агенцията за митническа и гранична защита на САЩ обявиха, че са се срещнали с щатски и федерални служители от Мексико, за да „обсъдят съвместните усилия за справяне с увеличените миграционни срещи“.

През последните месеци САЩ също така създадоха центрове за „безопасна мобилност“ в страни като Гватемала и Колумбия в опит да възпрат мигрантите и търсещите убежище да пътуват на север.

Центровете са предназначени да насочват бъдещи мигранти към „законни пътища“ за пристигане в САЩ.

Но критиците, особено в Републиканската партия, твърдят, че тези мерки не са били успешни за спиране на миграционния поток.

В понеделник един от тези критици, представителят на Тексас Тони Гонзалес, посети Ийгъл Пас, граничен град с 28 255 жители, който миналата седмица обяви бедствено положение на фона на миграционния поток.

„Току-що напуснах центъра за обработка на мигранти в Eagle Pass, където Граничният патрул има 4000+ задържани. Това е ЧЕТИРИ ПЪТИ от техния капацитет за задържане и се случва ВСЕКИ ДЕН,” Гонзалес публикува в социалните медии след това.


Репортаж в понеделник следобед от бреговете на Рио Гранде в Игъл Пас, Хайди Джоу-Кастро от Ал Джазира описа колко от пристигналите идват от Венецуела, където са избягали от ужасна бедност и политически сътресения.

„Това е много емоционален момент за мнозина. Видяхме някои да се молят. Видяхме някои да прегръщат, целуват децата си, коленичат, за да докоснат земята с пръсти за първи път“, каза Джоу-Кастро.

Но добави тя, коварните условия по границата направиха пътуването трудно за някои.

„Точно по-рано мъж колабира, след като излезе от тези жици. Топлинното изтощение тук е реална заплаха“, обясни Джоу-Кастро. „Това са хора, които не са имали вода – някои от тях цяла нощ досега – и просто отчаяно се молеха за тази помощ, за да им бъде позволено да преминат през тази бодлива тел.“

Тя каза, че е наблюдавала американски гранични патрули да подрязват част от бодливата тел, поставена от щата Тексас на бреговете на реката, за да се гарантира, че хората могат да преминат без наранявания. Други агенти взеха лодки по реката, за да извадят децата от водата и да ги отведат на безопасно място.

„Виждате хора да взимат раниците си, дрехи, заклещени в тази бодлива тел, която наистина е много остра“, каза Джоу-Кастро, докато група хора зад нея минаваха през процеп в гъстата тел.


Губернаторът на Тексас Грег Абът обаче осъди някои от тези усилия да се направи пресичането по-безопасно, като обеща да замени всяка бодлива тел, отрязана от федерални агенти.

„Войници на Националната гвардия на Тексас са на терен в Eagle Pass и заменят бодливата тел, срязана от администратора на Байдън“, публикува Майк Банкс, съветник на Abbott, в социалните медии миналата седмица.

По-рано този месец Международната организация по миграция, агенция на ООН, определи границата между САЩ и Мексико като най-опасния сухопътен маршрут за мигранти и търсещи убежище, с приблизително 1457 смъртни случая и документирани изчезвания миналата година.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР