„Градовете от Северозападна България са с най-ниските доходи в страната,

...
„Градовете от Северозападна България са с най-ниските доходи в страната,
Коментари Харесай

Парламентарна комисия прие предложението на БСП за създаване на Фонд Северозапад

„ Градовете от Северозападна България са с най-ниските приходи в страната, учениците от района още веднъж са с по-ниски оценки от държавни зрелостни изпити и в това време Северозападът продължава да опустява, като единствено популацията в Монтанска област е намаляло с 50 000 души през последните 20 години. Крайно време е това да се промени и по тази причина от Българска социалистическа партия предлагаме да се сътвори Фонд "Северозапад " за превъзмогване на изоставането на региона”. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия –Монтана Камелия Трифонова в Комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите в Народното събрание.

Тя изясни, че най-важните цели на фонда са дълготраен стопански напредък на района, развиване на образованието и прекъсване на демографския срив. По първата цел Трифонова сподели, че е наложително намирането на вложители в района, като страната би трябвало да предложи тласъци.

„ Безвъзмездно даване на земя, вдишване за 1 година финансирането за всяко новооткрито работно място и безплатна еднократна помощ за започване на бизнес на млади фамилии до 35 годишна възраст - са част от нашите решения за справяне с икономическата конюнктура в Северозапада”, уточни Трифонова.

За вторият приоритет – възстановяване на образованието по отношение на потребностите на страната и бизнеса, Българска социалистическа партия предлага разкриване на филиал на ВУЗ, в който да се приготвят на районно равнище експерти с висше обучение за потребностите на локалната стопанска система. „ Нужно е специалностите в професионалните гимназии да са съобразени с потребностите на района. Предлагаме възнаграждение на специализациите на медицинските фрагменти, които поемат ангажимент най-малко 10 години да живеят и работят в Северозападна България”, съобщи Камелия Трифонова.

Третата цел на Фонд "Северозапад” е даване на 10 минимални работни заплати за второ дете, както и на 20 минимални работни заплати за трето дете на фамилии на лица със приблизително или висше обучение, както и даване до 50 хиляди лева за закупуване на фамилно жилище на фамилии, които трайно се заселят и работят в района.

„ Настояваме страната да влага средства за спасяването на Северозапада в посочените съответни ограничения, с цел да не се трансформира в безлюдна пустош”, приключи Камелия Трифонова.

Проектът беше предпазен и от левия народен представител Атанас Костадинов. „ През 2015 година е призната целенасочена капиталова стратегия за развиване на Северозапада и Странджа Сакар. В тази стратегия доста детайлно са изписани ограниченията и задачите, само че тя не работи”, разгласи националният представител от парламентарната група на "БСП за България ". Той акцентира, че близо 55% от територията на България се намира в изостанали региони.

„ По оценка на Министерство на районното развиване и благоустройството съвсем всеки трети българин живее в изостанали райони. В Северозапада над 640 обитаеми места са оповестени за обезлюдяващи региони”, сподели Костадинов. Депутатът разяснява, че в програмата за развиване на Северозапада са заложени 5 милиарда и 600 милиона лева

„ Искаме отговор какво е осъществяването на тази стратегия и на вложенията, какво е свършено и какво не. Гражданските начинания слагат този въпрос и напрежението нараства”, приключи Костадинов.

Комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите с ръководител националният представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков реши да предложи на Министерския съвет, посредством министъра на финансите, да вземе поради направените оферти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР