Градът е предпочитано място за дигиталните номадиФестивали и спортни състезания

...
Градът е предпочитано място за дигиталните номадиФестивали и спортни състезания
Коментари Харесай

Банско стана магнит за младите


Градът е желано място за цифровите номади Фестивали и спортни надпревари притеглят хиляди туристи
 
-->
Целта  на ръководения от мен екип и на Общинския съвет е да създадем условия градът да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация. Банско има голям капацитет, който се създава интензивно и сполучливо от заетите в туристическия отрасъл. Искам да подчертая, че
туристическият бизнес е структуроопределящ
за общината и с него, директно или индиректно, са свързани всички други сфери на стопанската система.

Нашата задача, като общинско управление, е да подпомогнем техните старания, като създадем и организираме събития, които притеглят друга и дейна публика. Затова в календара ни има два оперни фестивала, рок фестивал, фолклорен фестивал, кулинарен фестивал,  три  кино фестивала, фестивал на учебните духови оркестри, фестивал на занаятите, авто ретро церемониал, концерти на локалните самодейни сформира.

В региона на спорта сме съорганизатори на разнообразни надпревари от най-голям сан като мотоциклетното " Три планини хард ендуро Банско ", Пирин Ултрамаратон, футболен шампионат за детски школи, колоездачни надпревари, надпревари по парапланеризъм и редица други.

През последните години, с няколко доста добре работещи ко-уъркинг центрове, Банско стана желано място за цифровите номади, които се задържат много дълго в нашия град точно поради положителните условия за работа, деен отдих или спокоен релакс. Така че, и в цифровото номадство сътворяваме фестивални обичаи към този момент пореднагодина.



Но това не е всичко! От 1 юли до края на септември, Туристическият информативен център и Музеен комплекс-Банско провеждат годишно Културни вечери " Традиции и изкуство ", в които се показват занаяти като грънчарство, пресукване, везба, тъкане, плетене, сноване, провеждат се инфотурове и интерактивни игри.
Неподражаемите бански баби описват
на гласовит бански диалект приказки и смехории, а на площада пред паметника на св. Паисий  Хилендарски се извършват достоверни бански песни. Всяка седмица се подрежда нова галерия и по този начин през това дълго лято успяхме дадем опция на 14 създатели да покажат творбите си.

Безспорно, най-голямото и централно културно събитие за нас е Банско Джаз фестивал. Благодарни сме на неговия основател доктор Емил Илиев, че с този фестивал сложи Банско на международната музикална карта. В негова памет се стремим да го създадем още по забавен и известен. Горд съм да заявя, че в съдействие с Асоциация фестивалите в България, съумяваме да го развиваме, разширяваме, надграждаме и обогатяваме. Тази година за 25-ти път посрещнахме реализатори и аудитория от всички континенти, а наситената стратегия продължи осем дни. Освен главната, имахме и младежка сцена, джаз точки на разнообразни места в града и доста джемсешъни. За първи път
бе проведена и Джаз академия
в която звездите на фестивала се срещаха с младите гении и споделяха с тях опита си. Получаваме доста високи оценки за равнището на Банско джаз фестивал, което ни ласкае и ни прави уверени да вървим по определения път.



Такава пъстра, забавна и богата беше  нашата културна и спортна стратегия през Лято`22, което, въпреки и дълго цели пет месеца, се оказа незадоволително да поберем всички събития, които ни се искаше  да включим в календара. Отсега умуваме по какъв начин, с изключение на обичайните, да намерим метод да включим и други фестивали. Макар, че и октомври е изпълнен с огромно наличие за нас, защото през този месец са честванията, отдадени на Деня на Банско и годишнините от освобождението на града. И май ще се окаже истина шегата ни, че в Банско има два туристически сезона - зимен, който е от декември до април, и летен - от май до новия сняг.

Разбира се, даваме си сметка, че с цел да са сполучливи всички сезони, с цел да е привлекателно Банско за туристи, спортисти и фенове на изкуствата, би трябвало да е
чисто, красиво и подредено, умерено и несъмнено
Именно в тази посока са ориентирани напъните ни, с цел да подобрим инфраструктурата и цялостната визия на града.

Искам да поканя всички да дойдат в Банско и Пирин. Имаме какво да предложим на туристите в спа и релакс зоните в хотелите, в уютните механи и модерни клубове. Планината през този сезон е неописуемо красива и притихнала в очакване на зимата. А за зимата какво да приказваме - сняг, слънце, здраве и занимания! Стопи ли се снега в града през пролетта, ще ви предложим новия културен и състезателен календар, в който ще има още повече от всичко!



Използвам опцията да поздравя своите съграждани и всички другари на Банско по случай 110-та годишнина от освобождението на града. Тъкмо през днешния ден, от амвона на църквата " Света Троица ", поетът Пейо Яворов произнася пламенни думи, които звучат толкоз настоящо и през днешния ден: " Братя, от през днешния ден към този момент сте свободни българи! От през днешния ден вие се сдобивате с най-скъпото нещо в живота на индивида - Свободата. Пазете я доста, братя, тъй като тя е свята! Не позволявайте в сърцето ви да се всели коравосърдечието и безразличието. Помнете тези, които толкоз мощно я желаеха и умряха за нея! "
 
 
5 месеца неповторим летен сезон Над 114 хиляди туристи от целия свят избраха райското кътче за своята почивка
От епохи времето в Банско има собствен темп и свои измерения, които следват свои правила и порядки. Това по никакъв начин не се е трансформирало даже и след 1865 година, когато на издигнатата от бански майстори 35-метрова кула-камбанария до църквата " Света Троица " е инсталиран часовник, изработен отново от банскалии. Ведно с астрономическото, часовникът на занаятчия Тодор Хаджирадонов отмерва и едно друго време - на пътя, по който върви и се развива един от най-красивите и най-български градове.Времето е релативно разбиране - това банскалии знаят и без да са чели научни теории. И по тази причина, без всевъзможни комплекси и терзания го разтягат и изпълват със наличие съгласно своите потребности и цели. И друго знаят банскалии - че когато живееш в естествена хубост и берекет, би трябвало да направиш по този начин, че да ги умножиш, съгласно своите сили, и да ги споделиш.С такава концепция, всяко лято Община Банско приготвя многочислени и разнородни прояви, с които притегля и задържа интереса на посетители от всички континенти. Лято`2022 се открои изключително мощно с културен и състезателен календар, с какъвто може да се гордее всеки огромен български и европейски град, и който продължи от началото на май до края на септември. Както отбелязва с усмивка кметът Иван Кадев - " В Банско има за всички по доста ".  И гостите това лято също бяха доста, споделят от общинската администрация. Над 114 хиляди туристи от целия свят са избрали Банско за своя ваканционна дестинация през 2022 година, което е повече за същите интервали през предходните три години. Значително по-голям брой са и осъществените нощувки, което значи, че туристи остават за по-дълго в Банско. Най-много са българските туристи, следвани от гостите от Израел, от съседните  страни и Западна Европа.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР