Град в Сицилия, който продава празни къщи за 1 евро

...
Град в Сицилия, който продава празни къщи за 1 евро
Коментари Харесай

Чужденци купиха 16 къщи в Сицилия на търг, започнал от 1 евро

Град в Сицилия, който продава празни къщи за 1 евро в опит да усили популацията, е продал 16 къщи на чужденци , въпреки че те са продадени за повече от 1 евро, написа " Гардиън ".

Местният съвет одобри тактика през януари, която стана съвременна в Южна Италия: продажба на изоставени къщи на всеки, който желае да взе участие на търг, на който цената стартира от 1 евро.

" Ако тези, които вземат участие, не платят по-висока цена, къщите ще се продадат на цената на кроасан ", разяснява заместник-кметът на Самбука Джузепе Качиопо през януари.

Новината бързо се популяризира и на идващия ден стотици хора от Англия, Дубай, Панама и Русия са пристигнали в Самбука , който се намира на към час с автомобил от Палермо.

В продължение на седмици телефоните на локалната община не са спрели да звънят.

" Те звъняха от Сидни, Лондон и Ню Йорк ", съобщи Качиопо пред английското издание.

" Няколко седмици след известието ние получихме съвсем 100 000 имейла от доста евентуални купувачи , хванали първите вероятни полети към Сицилия ", добави той.

В сряда кметът разгласи, че са продадени първите 16 къщи , благосъстоятелност на общината. Най-евтината е продадена за 1000 евро , а най-скъпата е продадена за 25 000 евро. Останалите приблизително са продадени сред 5000 и 10 000 евро.

Сред новите притежатели има британци, руснаци, чилийци и израелци.

Качиопо сподели, че други 50 къщи са продадени частно на задгранични купувачи.

" Не чакахме да бъде толкоз сполучливо " , означи той и заяви, че са получили вложения в размер на 1 милион евро, което съгласно него е действително благосъстояние за дребен град като техния.

Преди в градчето живееха към 9000 души , а в момента е населяван от 5000 души . Спадът на популацията е в резултат на индустриализацията на селскостопанския бранш.

И други градове и села в Италия се пробват да възвърнат живота със същата тактика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР