Град, в който всичко се осъществява посредством технологиите. Хората купуват

...
Град, в който всичко се осъществява посредством технологиите. Хората купуват
Коментари Харесай

Милионер иска да построи първия интелигентен град

Град, в който всичко се реализира чрез технологиите. Хората купуват артикули единствено в цифрова валута и живеят в здания с „ интелигентни “ функционалности. Захранването е напълно от възобновими енергийни източници. И всичко това посред пустинята в Невада.

Тази картина за химеричен град става все по-реална откакто милионерът Джефри Бърнс показа плана си за първия по рода си „ образован град “, ръководен напълно от компания.

Бърнс, който е изпълнителен шеф на Blockchains LLC, желае компанията му да се откри в окръг Стори, Невада и да сътвори личен химеричен град.

През 2018 година той купува 27 хиляди хектара земя в окръга с тази концепция. Милионерът предлага да построи 15 хиляди домове и 3 милиона квадратни метра индустриално пространство в границите на 75 години.

Градът ще работи напълно на блокчейн , като жителите му ще заплащат артикули единствено в цифрова валута. Те ще съхраняват всички свои финансови, медицински и даже персонални данни в самостоятелен блокчейн акаунт. Блокчейнът е технология, която съхранява и предава данни, свързани между тях под формата на блокове. Тя разрешава на всеки, който има достъп до базата данни да ревизира информацията в нея.

Селището ще носи името „ Painted Rock” и ще включва всичко типично за един град – къщи, учебни заведения и компании . Градът ще бъде разграничен на две елементи – жилищна и индустриална част, напълно захранвани от възобновими енергийни източници . Планира се още постройките да имат „ интелигентни “ функционалности.

За да бъде допустима реализацията на този план, Бърнс предлага законови промени в щата Невада, които да разрешат така наречен „ иновационни зони “. Това ще даде пълномощия на фирмите да ръководят публични запаси, да основават свои правосъдни системи и да събират налози. Според основателя на плана, държавното управление не предлага разновидности за основаване на общности, в които хората могат да употребяват технологиите по нов метод.

“Искам да основа място, където да можем да преосмислим нещата и да демократизираме демокрацията “, споделя Бърнс.

Планът следва да бъде обсъждан обществено. Губернаторът на Невада Стив Сисолак поддържа концепцията, като в нея той вижда опция за подсилване на стопанската система на щата след тежкия удар от пандемията.

„ Няма подозрение, че това е огромна концепция, само че нашият щат не се опасява да мисли огромно. “, споделя Сисолак.

В идващите няколко месеца ще се създава закон, който да разреши на фирмите да основават „ самоуправляващи се “ зони . Ако законът бъде признат всяка софтуерна компания, разполагаща с повече от 200 квадратни метра земя, ще може да основава сходни „ иновационни зони “.

Автор: Михаил Петров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР