Санта Паула урежда дело за кавга между полицията и добрия самарянин пожарникар

...
Град Санта Паула постигна извънсъдебно споразумение с пенсиониран пожарникар, който
Коментари Харесай

Град Санта Паула постигна извънсъдебно споразумение с пенсиониран пожарникар, който твърди, че е бил груб и задържан от полицията, след като дошъл в помощта на жертва на стрелба през 2020 г.

Споразумението слага край на федерално дело срещу града от Джоузеф Гарсес, жител на Санта Паула и пенсиониран пожарникар от Окснард. Не са разкрити подробности за споразумението и двете страни подписаха споразумение за неразкриване като част от споразумението, каза градският управител на Санта Паула Дан Сингър.

Адвокатите на Гарсес и градът се споразумяха за споразумението през юни, според съдебните документи, и Градският съвет на Санта Паула е бил информиран по въпроса на закрито заседание на 2 август. Не е било необходимо гласуване в съвета, за да се одобри споразумението, каза Сингър, тъй като градът не трябва да разпределя пари за това — плащането ще бъде извършено от градската застрахователна кооперация.

Искът произтича от кавга през октомври 2020 г. между Гарсес и Крис Ривера, който тогава беше старши офицер в полицейското управление на Санта Паула. Гарсес твърди, че Ривера го е нападнал и незаконно го е задържал на мястото на стрелбата, като е наранил рамото му и е отключил неговото посттравматично стресово разстройство.

Ривера напусна полицейското управление на Санта Паула и града „в добро състояние“ на 23 юни за работа в полицейското управление в Болдуин Парк, каза Сингър.

Градът не разкрива дали е наказал Ривера за инцидента. Но разследване, проведено за града от външна фирма, установи, че Ривера е използвал „неразумна и неоправдана сила“ срещу Гарсес, въпреки че няма доказателства, че е нарушил закони или се е намесил в разследването на стрелбата. В доклада също така се казва, че надзорните органи на Ривера на място е трябвало да се намесят и да се опитат да деескалират ситуацията.

Сингър не коментира доклада на Barrister Professional Services, частна детективска фирма. Той беше предоставен на The Star от неизвестен източник и беше етикетиран като „Привилегирован продукт на работа на адвокат“, въпреки че разследващите, посочени като автори на доклада, не са адвокати. Градският управител каза, че вярва, че документът е автентичен.

Конфронтация на местопрестъплението

На 9 октомври 2020 г. Гарсес шофира по улица A в Санта Паула, когато му помахаха да слезе от жена на тротоара. Беше намерила мъж да лежи на паркинг в локва кръв. Гарсес приложи CPR на мъжа, който оцеля, въпреки че беше прострелян в лицето.

Полицаи от Санта Паула започнаха да пристигат на мястото няколко минути след Гарсес. Когато Ривера пристигна, той нареди на Гарсес да „махне по дяволите от местопрестъплението ми“, според кадри от полицейска камера от инцидента. След това Ривера и Гарсес влязоха в изпълнен с ругатни крясък, който завърши с това, че Ривера прикова Гарсес към дърво, сложи му белезници и го задържа в задната част на полицейска кола.

Техният спор беше в основата на делото Garces подаде жалба през август 2021 г. срещу Ривера и град Санта Паула с твърдения за нарушения на гражданските права, неразумна употреба на сила, побой и небрежност. Гарсес каза, че е претърпял наранявания на рамото, които са изисквали операция, както и емоционален стрес, тъй като инцидентът е предизвикал посттравматичен стрес, който се е появил за първи път в кариерата му на пожарникар.

Градът поиска да получи случая беше уволнен и през март окръжният съдия на САЩ Фернандо Анел-Роша постанови, че може да продължи. Съдията се произнесе в полза на града и на Ривера по едно искане: Ривера имаше „квалифициран имунитет“, което означава, че не може да бъде държан лично отговорен.

Някои от другите предварителни искания, които Анел -Роша все още не се беше произнесъл, фокусирайки се върху това дали определени доказателства ще бъдат допустими в съда, ако делото някога отиде пред жури. В молба, подадена през февруари, град Санта Паула поиска от съдията да изключи от процеса „всички доказателства за разследване на вътрешните работи, административно разследване или друго разследване след инцидента на поведението на полицай Ривера и/или всякакви доклади за такова разследване. „

В това искане градът каза, че „анонимен източник е „изтекъл“ незаконно копие от административното разследване... изготвено от независим следовател“ на адвокатите на Гарсес. Адвокатите на града бяха разкрили съществуването на доклада на адвокатите на Гарсес и градът предостави записани интервюта, които бяха проведени като част от разследването, но самият доклад не беше открит, се посочва в искането на града.

< p>Искането на градската управа цитира съдебен прецедент, който гласи, че фактическата информация, събрана при разследване на вътрешните работи - като например записаните интервюта, проведени от следователите на Barrister - трябва да бъде предадена на адвокатите на другата страна, но заключенията и препоръките на разследването могат да бъдат задържани . Градът поиска от съдията да попречи на съдебните заседатели да чуят каквото и да било споменаване дали е имало вътрешно разследване.

В отговор на искане за публични документи от Star, град Санта Паула отказа да предостави каквито и да било записи, свързани към разследвания на възможно неправомерно поведение от Ривера, заявявайки, че няма такива записи, които да са публично достъпни съгласно закона на Калифорния.

Полицейският персонал и дисциплинарните досиета обикновено са поверителни, но поредица от държавни закони, приети между 2018 г. и 2021 г., установяват изискване за разкриването им на обществеността в определени случаи.

Те включват всяко трайно установяване на неразумна или прекомерна сила; всеки инцидент, включващ офицер, стрелящ с оръжие; всеки инцидент, включващ употреба на сила от служител, който води до смърт или „тежка телесна повреда“; всяко трайно установяване на сексуално насилие; и всяко постоянно установяване на незаконни арести, незаконни претърсвания, нечестност или поведение, показващо предразсъдъци въз основа на раса, пол или други защитени атрибути.

Тони Биасоти е разследващ и репортер-пазач за Ventura County Star. Свържете се с него на [email protected]. Тази история стана възможна благодарение на безвъзмездна помощ от Фонда на обществената фондация на окръг Вентура за подкрепа на местната журналистика.

Тази статия първоначално се появи на Ventura County Star: Санта Паула урежда делото от добър самарянин пожарникар

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР