Град Ербил в Иракски Кюрдистан беше подложен на ракетна атака

...
Град Ербил в Иракски Кюрдистан беше подложен на ракетна атака
Коментари Харесай

Иракският град Ербил попадна под ракетна атака. Целта е била консулството на САЩ

Град Ербил в Иракски Кюрдистан беше подложен на ракетна офанзива сутринта в неделя, оповестиха международните организации. Предполага се, че ракетите са изстреляни от Иран.

Според вътрешното министерство на полуавтономния регион задачата на офанзивата е била новата постройка на консулството на Съединени американски щати в града и жилищния регион, в който то се намира. Съобщава се за един ранен човек и материални вреди. Досега никой не е поел отговорност за нападението.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати назова случилото се “възмутителна офанзива ” и заяви, че няма ранени американски жители и вреди в американски обекти.

Американските сили, ситуирани на интернационалното летище в Ербил, в предишното са ставали обект на офанзиви от ракети и дронове, за които Вашингтон упреква подкрепяни от Иран милиции.

Атаката в Ербил идва няколко дни след израелски обстрел по цели наоколо до Дамаск, Сирия, при който бяха убити членове на Революционната армия на Иран. Техеран осъди израелската офанзива.

Нападението в Ербил идва и след замразяването на на нуклеарната договорка с Иран от 2015 година на фона на войната на Русия против Украйна.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън реши предходната година да завърши задачата в Ирак до декември 2021 година В момента американските военни оказват военновъздушна поддръжка във войната на Ирак против терористичната организация “Ислямска страна ”.

Техеран от дълго време счита наличието на Съединени американски щати в Ирак за проблем, само че напрежението се усили изключително откакто през 2020 година при офанзива с дрон на летището в Багдад беше. Иран отговори с ракетна офанзива против база на американските военни, при която бяха ранени повече от 100 души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР