Град Елин Пелин се превърна в културния център на шоплука,

...
Град Елин Пелин се превърна в културния център на шоплука,
Коментари Харесай

От центъра на шоплука Елин Пелин: Що е Европско – оно е от Шопско!

Град Елин Пелин се трансформира в културния център на шоплука, събирайки танцови национални ансамбли, които показаха музикалното благосъстояние и магия на Шопския край. Събитието се организира в центъра на града и бе проведено с общителното подпомагане на Общината, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Многобройните фенове съумяха да се насладят на неповторимата магия на българските хора, които са ни запазили през вековете. В празника се включиха танцови клубове и сформира от община Елин Пелин.

Тук бяха красивите и надарени девойки от село Габра , които извършиха своите Чукуровски хора. „ Този танц е основан доста преди нас и ние го предаваме от потомство на потомство. Той е нашата емблема “ , показа пред БГНЕС ръководителят на едноимения състав Боряна Стоева.

Динамичните шопски танци са в кръвта на дамите и девойките от Габра. „ Събираме се всяка седмица, доста се забавляваме. Залагаме главно на шопските танци, само че танцуваме хора и от други области “, сподели още тя.
Боряна Стоева
Танцовият състав „ Изворът “ към читалище „ Светлина – 1975 година “, Гара Елин Пелин е относително млад.

„ Танцуваме от 4 години. В нашето населено място нямаше такава традиция, в този момент се възроди и доста се забавляваме. Имаме доста участия и награди. Това ни доставя наслаждение както на нас, по този начин и на публиката “, съобщи един от участниците, облечен в красивата си носия.

Той показа, че шопът е с буйна кръв: „ Неговите танци са по-динамични. Именно тази динамика притегля доста млади хор а, това е един самобитен релакс, в случай че мога да употребявам тази съвременна дума. Хората се разтоварват и се забавляват. И най-важното, когато отидат на сватби не се излагат “ . Завършваме диалога с него със следната хубава сентенция: „ Що е Европско-оно е от Шопско! Елин Пелин е центърът на шоплука “.

Визитната картичка на град Елин Пелин е Шопският национален отбор „ Ради Радев “ с основен живописен началник Борислав Ковачев. Съставът има 55-годишна история. Той се състои от четири обединения: дребни деца, юноши, фенове, внушителен отбор. Повече от половин век ансамбълът разнася славата на шопските хора в страната и чужбина.

На сцената танцуваха феновете. „ Това са хора с специалности: юристи, прокурори и други В свободното си време те играят танци и хора. За нас, а и за тях е доста прелестно да ги образоваме “, сподели Ковачев.
Борислав Ковачев
За него националните танци са всичко. „ Започнах като солист, по-късно бях хореограф и най-после станах основен живописен началник. Срещнах брачната половинка си в ансамбъла, децата ми се занимават с фолклор “, показа той.

В момента ансамбълът работи по един доста забавен план , който е финансиран от Национален фонд „ Култура “. „ Той ще качи на сцената всички четири наши обединения. Това са танцьори на възраст от 4 до 54 години. Възстановяваме хора от книгата на Ради Радев „ Ах, тези шопи “, а също по този начин и четири песни от 60-те и 70-те години на предишния век. Те са от виниловата плоча на нашия артист Станчо Стоилов. Те ще бъдат възобновени благодарение на композитори и езиковеди. Спектакълът ще бъде показан на сцената на идващия шопски празник “, даде обещание Борислав Ковачев.

Празникът зареди с доста въодушевление и накара да танцува и самата аудитория, размивайки границите сред нея и участниците на сцената. За хубавата атмосфера способства и красивата коледна декорация, с която Община Елин Пелин бе украсила центъра и централните улици на градчето, създавайки уют и добрина! /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР