Гръбнакът на националната сигурност на САЩ. Така Вашингтон някога е

...
Гръбнакът на националната сигурност на САЩ. Така Вашингтон някога е
Коментари Харесай

Ядрените оръжия на САЩ са стари, има ли опасност Америка да изостане от Китай и Русия?

Гръбнакът на националната сигурност на Съединени американски щати. Така Вашингтон в миналото е виждал своето нуклеарно въздържане, нуклеарните оръжия. От настъпването на атомната ера, поддържането на мощен, благонадежден нуклеарен боеприпас, който е подготвен за мигновена реакция, е на върха на листата с цели в коридорите на властта на Белия дом.

Но нуклеарните оръжия на Съединени американски щати са остарели

Бързото развиване, което се случва в Китай и една по-агресивна, непредсказуема Русия основават едно основателно безпокойство: Дали Съединени американски щати са насочили задоволително запаси за модернизиране на качествата си в точния момент, защото непредвидимо бъдеще дебне зад ъгъла?

„ Следващите пет години, може би по-малко от това, ще бъдат в действителност определящи “, споделя Хедър Уилямс. Тя управлява плана по нуклеарни въпроси и е старши помощник в мозъчния концерн Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Съединени американски щати заменят остарелите си Minuteman III със Sentinels, завършвайки огромен ремонт на наземните възпиращи средства. Същевременно те заменят ветераните подводници от клас Ohio с идния клас Columbia. Невидимият B-21 Raider е надъхан да навлезе като част от въздушния крайник на триадата с двоен потенциал, като в последна сметка измести тежките бомбардировачи B-2. А изтребителят F-35 към този момент е сертифициран да носи термоядрената гравитация B61-12 бомба.

Модернизацията идва внезапно, в края на живота на съществуващите оръжия

Докато специалистите упорстват, че Съединени американски щати постоянно ще поддържат непоколебимо нуклеарно въздържане, има все по-шумни опасения, че в случай че основните решения не се вземат бързо. И в случай че се появят затруднения, които да затруднят последователното въвеждане на нови системи, нуклеарният боеприпас на Съединени американски щати може да бъде в несигурна позиция в един прясно рисков свят до началото на идващото десетилетие.

„ Решенията трябваше да бъдат взети през вчерашния ден “

„ Съединени американски щати и в действителност НАТО са значително сигурни и обединени в нуклеарната си задача “, казв Уилямс. Но мъглявата част идва, когато се гледа в бъдещето и сливането на политическата воля с модернизацията на нуклеарните оръжия. „ Ако в действителност желаеме да бъдем съществени в построяването на нуклеарен боеприпас за 21-ви век и да се конкурираме с нашите съперници, има в действителност огромни решения, които трябваше да вземем през вчерашния ден, само че не направихме. “

Едно от тези решения е да се подсигурява, че новите системи са подготвени в точния момент. Другото е политическа последователност и постоянна визия за бъдещето на арсенала на Съединени американски щати без зигзаг в нуклеарната политика. И все по-голяма е нуждата от съгласувана тактика за въздържане на Русия, Китай и Северна Корея, както и за усмиряване на съдружниците, които разчитат на възпиращата мощ на Съединени американски щати.

Ако тези фактори по някакъв метод се объркат, специалистите са съгласни, Съединени американски щати може да бъдат принудени да се борят с най-слабата си позиция на нуклеарния фронт до 2030 година

„ Току-що потегли “

В сянката на Студената война модернизацията на нуклеарната триада на Съединени американски щати отпадна. Сега всичко се прави в един огромен напън.

„ Разработено през последните няколко администрации на Белия дом, има съглашение, че от дълго време сме минали времето, когато би трябвало да съживим и модернизираме тези качества. Чакахме толкоз дълго, че за жалост би трябвало да създадем всичко едновременно “, казв Робърт Суфър. Той беше заместник-помощник-министър на защитата по политиката за нуклеарна и противоракетна защита от 2017 година до януари 2021 година при някогашния президент Доналд Тръмп.

През идващите към 10 години Съединени американски щати преразглеждат наземните ракети и силози. За тях американската войска споделя, че ще „ разшири потенциала си до 2075 година

„ Годините на Minuteman III стартират да си проличават. Неуспешните проби, като този при започване на ноември 2023 година, притеглят повече внимание. Подобни проблеми породиха с нуклеарното въздържане на съдружника в НАТО, Обединеното кралство, и след несполучлив тест по-рано тази година, един неназован наблюдаващ образно разказа пред английския вестник The Sun по какъв начин ракетата Trident „ напусна подводницата, само че просто се пръсна “, изяснява Суфър.

Анализатори и чиновници упорстват, че няма защо да се тревожим

Те настояват, че нуклеарното въздържане на Америка не е компрометирано.

„ Няма оръжейна система, която да е безупречна и Съединени американски щати са виновни за тези аномални проби “, споделя Суфер.

Но има стеснен брой пъти системи като Minuteman III, които могат да бъдат разширени. И в това време не може да има празнота. Те би трябвало да действат, до момента в който Sentinel не поеме изцяло. С вградените упования за закъснения и преливане на бюджета поражда угриженост по отношение на времето.

Но макар практическото отвращение да се разчита на по-стари системи, специалистите са уверени, че армията на Съединени американски щати може да поддържа мощно възпиращо средство посредством разширение на наследените системи или бързане с новите заместители.

„ Правителството на Съединени американски щати ще направи всичко належащо, с цел да поддържа системите в положение на подготвеност или надеждно положение, до момента в който Sentinel не бъде онлайн “, споделя Суфер. „ Има неща, които можем да създадем в крайни случаи, с цел да запазим системите в употреба по-дълго. “

Същото важи и за изтощените подводници от клас Охайо

Има единствено избран брой пъти, когато съдовете могат да потънат под вълните и да изплуват още веднъж. Но смяна на това какъв брой постоянно подводниците излизат на наблюдаване или осъществяване на други настройки, могат да прибавят още няколко години към живота им.

„ Политическият подтекст е извънредно значим “

Второто терзание е „ трайният ангажимент към нуклеарната сила “, споделя Уилямс. Политическото придвижване напред-назад за това по какъв начин да се модернизират нуклеарните оръжия е смущаващо, когато светът е на прага на нови нуклеарни закани.

„ Политическият подтекст е извънредно значим “, споделя Карл Мюлер, старши политолог от мозъчния концерн RAND.

Конфликтите сред Конгреса и поредните администрации към нови качества, като изстрелваната от подводница крилата ракета с нуклеарно оръжие, от която администрацията на Байдън избра да се откаже, само че Конгресът отбрани, нарушават поредната нуклеарна тактика. Привържениците на разоръжаването може да се насочат към по-нататъшни поправки, само че не и към системи за замяна. Те таят  вярата за това, което анализаторите назовават „ разоръжаване посредством остаряване “.

Всички тези спорове усложняват вземането на решителни решения по отношение на нуклеарното бъдеще на Съединени американски щати

Оръжия като изстрелваните от подводници крилати ракети с нуклеарно оръжие могат да бъдат от решаващо значение за уверяването на съдружниците на Съединени американски щати в техните качества и задължения.

„ Но ние просто не вземаме решението “, споделя Уилямс. „ Ние просто продължаваме да ритаме кутията надолу по пътя по отношение на това дали имаме потребност от тези неща или не. Времето пристигна. И ние в действителност би трябвало да създадем някои от тези избори. “

П “остоянната смяна на това кои системи са приоритет и в случай че нуклеарните вложения бъдат понижени в изменящото се политическо течение, може да сложи същински напън върху държавните отдели, натоварени с създаването на оръжейните системи “, добави Уилям Алберк. Той е шеф по тактика, технологии и надзор на въоръженията в Международния институт за стратегически проучвания (IISS) и някогашен чиновник на НАТО.

Нови опасности и несигурности

Голяма част от тревожноста на специалистите идва от Пекин. Те се тормозят по какъв начин би могъл да наподобява неговият нуклеарен боеприпас след 15 или 20 години. А не на последно място идва и Русия, която съобщи, че значително е приключила личната си стратегия за нуклеарна рационализация.

„ Пекин има намерение да сътвори нуклеарна триада. Наземни, морски и въздушни системи за нуклеарна доставка,  която се надява да подхожда на тази на Русия и Съединени американски щати до 2035 година “, изяснява Джон Кил. Той е някогашен републикански сенатор и съавтор на отчета по отношение на тактиката на Съединени американски щати. „ Не чакахме това и по тази причина не сме готови да отговорим. “

Това е постоянно срещано мнение.

„ Не съм чувал за ясна тактика за това по какъв начин ще поемем това ново предизвикателство “, споделя Уилямс.

„ Как “ може да липсва, само че сигурно има самопризнание за опасността, която разрастващият се нуклеарен боеприпас на Китай може да съставлява през идните години

„ Имаме нуклеарна рационализация и разширение на КНР [Китайската национална република]. Това ни изправя пред нови опасности и нови несигурности “, сподели през февруари предходната година Ричард К. Джонсън. Той е заместник-помощник-министър на защитата за нуклеарната политика и политиката за битка с оръжията за всеобщо заличаване.

Прегледът на нуклеарната позиция на администрацията на Байдън, оповестен в края на 2022 година, изложи ясната нужда от неотложност.

„ До 2030 година Съединените щати ще се изправят за първи път в историята си против две огромни нуклеарни сили като стратегически съперници и евентуални съперници “, се показва в отчета.

В него се прибавя, че Пекин евентуално ще разполага с 1000 бойни глави, които могат да се доставят до 2030 година

По-скорошният обзор на стратегическата позиция от октомври 2023 година увеличи залога.

„ Рискът от спор с тези два нуклеарни колегата нараства “, се споделя в известието. „ Това е екзистенциално предизвикателство, за което Съединените щати са зле готови. Освен в случай че техните водачи не вземат решения в този момент да поправят стратегическата позиция на Съединени американски щати. “

Наближава рисков интервал

Има и други незнайни в микса, акцентира Алберк. Иран е в играта, както и Северна Корея. Трудно е да се планува по какъв начин ще се държат редица други държавни  през идващите няколко десетилетия. Нито пък  тъкмо какъв брой бойни глави са нужни, с цел да се отхвърлен редица хипотетични, само че доста вероятни сюжети.

„ Геополитическата среда от последните няколко години фрапантно усили какъв брой значимо се счита нуклеарното възпиращо средство на Съединени американски щати “, прибавя Мюлер.

Не всичко е изгубено за тези, които се ангажират Съединени американски щати да имат нуклеарни оръжия като гръбнака на националната сигурност любознание

„ Все още има време “, упорства Уилямс.

Съществуват голям брой способи, по които нуклеарните оръжия могат да бъдат изтеглени и поддържани даже по-нататък, като в същото време се тласка новото нуклеарно възпиращо средство по-бързо в употреба, на мнение е Суфер.

„ Предстои рисков интервал “, споделя той. „ Но Съединени американски щати ще проявят най-голяма немарливост, в случай че не се приготвят за опцията за пропуск и не измислим други способи за компенсиране на това “.

Под тази убеденост се крие безпокойствие в общността за промодернизация и нуклеарни оръжия за бъдещето, даже през идващите пет години.

„ Решенията би трябвало да бъдат взети в този момент, с цел да може нацията да бъде готова да се оправи със заканите от тези два съперника с нуклеарно оръжие, зараждащи през времевата рамка 2027-2035 година “, заключава Прегледът на стратегическата позиция за 2023 година, показан на Конгреса.

Без тях не е ясно по какъв начин тъкмо ще наподобява гръбнакът на националната сигурност на Съединени американски щати и НАТО през идващото десетилетие.

Източник: Newsweek/Превод: SafeNews 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР