Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън,

...
Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън,
Коментари Харесай

САЩ може да одобрят продажбата на F-16 на Турция до два месеца

Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, твърди, че процесът в Съединени американски щати по утвърждението на продажбата на изтребители F-16 на Анкара върви добре и може да бъде приключен до няколко месеца, предава Reuters, като се базира на телевизионния канал CNN Turk.

Турция насочи искане към Съединени американски щати през октомври 2021 година за закупуване на 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и близо 80 комплекта за рационализация за своите бойни самолети, с цел да модернизира военновъздушните си сили, откакто покупката на F-35 се провали, съобщи Агенция " Фокус ".

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън поставя откровени старания по въпроса, съобщи Калън пред медията.

" Не е доста елементарно да се даде ясна прогноза, само че наподобява, че има огромна възможност процесът да бъде приключен през идващите месец или два “, сподели Калън в отговор на въпрос дали Съединени американски щати ще продадат F-16 на Турция.

" Когато това се случи, казусът с F-16, както с модернизацията, по този начин и с покупката на нови F-16, ще бъдат позволени “.

През септември Ердоган сподели, че е получил " позитивна “ противоположна връзка от двама американски сенатори, с които се е срещнал в Ню Йорк, за евентуалната им поддръжка за продажбата.

Настроенията към Турция в Конгреса на Съединени американски щати се утежниха през последните няколко години, откакто Анкара закупи съветски отбранителни ракетни системи, което докара до наказания на Съединени американски щати и премахване на Турция от програмата за изтребители F-35.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР