Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че Анкара е

...
Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че Анкара е
Коментари Харесай

Анкара с искане към Вашингтон за преговори по С-400 и F-35

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин съобщи, че Анкара е повторила апела си към Съединени американски щати за осъществяване на договаряния по проблематичните въпроси за съветските и изключването на Турция от програмата за изтребители F-35.
" Повтаряме предлагането към Съединени американски щати за разискване на тематиките С-400, F-35 и глобите CAATSA. Можем да разгадаем тези въпроси посредством договаряния, в случай че сме стратегически сътрудници и съдружници. Очакваме грешките да бъдат поправени ", сподели той сподели пред " Хюриет ".
Калин означи, че администрацията на турския президент продължава подготовката за, които са планувани за срещата на върха на НАТО през юни.
" Очакваме съответни стъпки от администрацията на Байдън. С-400, F-35 и глобите CAATSA попречват развиването на нашите връзки. Вече казахме, че тези ограничения против нас са противозаконни и несправедливи. Санкции за страна от НАТО, която придобива оръжия за лична защита, опонират на духа на съюза ", сподели той.
 Блинкен: НАТО има интерес Турция да не се отделя от алианса Блинкен: НАТО има интерес Турция да не се отделя от алианса
НАТО е мощно заинтригувана Турция да не се отделя от алианса, макар различията с Анкара, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни...
Калин уточни, че Турция " не е уверена в доводите на Съединени американски щати, че С-400 съставляват опасност за НАТО " и че " комплексите съставляват риск за сигурността на самолетите F-35 ".
" Ако изискванията са допустими, ще закупим комплекси „ Пейтриът “ дружно със С-400. Но би трябвало да вземем поради националните ползи. И това въобще не значи, че няма други възможности за съдействие ", акцентира той.
Съединени американски щати имат отрицателно отношение към обстоятелството за закупуването от Турция на съветски системи за противовъздушна защита С-400 и упорстват за отвод от потреблението им заради евентуалната опасност за страните от НАТО. Анкара не има намерение да се откаже от комплексите, заявявайки, че покупката им е приключен факт.
На 23 април Министерството на защитата на Съединени американски щати удостовери, че на Анкара е изпратено публично уведомление за изключване от производството на. Решението е обвързвано с покупката на С-400 от Анкара. Вашингтон подписа меморандум за произвеждане на изтребители със седем други сътрудници по плана F-35: Австралия, Англия, Дания, Италия, Канада, Холандия и Норвегия. Турция е поръчала 100 бройки от тези самолети и е почнала производството на редица съставни елементи за тази стратегия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР