Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев изригна гневно в студиото

...
Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев изригна гневно в студиото
Коментари Харесай

Кутев с гневно предупреждение: Някои хора няма да оцелеят през зимата

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев изригна яростно в студиото на БТВ тази заран, предупреждавайки, че поради високите цени на енергоносителите в идващите месеци ще има загуба на човешки животи.

" Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има действителни човешки нещастия, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят ", заяви яростно Кутев в отговор на въпрос на водещата на Би Ти Ви Мария Цънцарова какво може да обещае президентът на " Лукойл ", с цел да се похвали след това, че са свалили цените - не е ли паднал бензинът в следствие от конюнктурата на международните пазари.

Нямаме принадлежности да притискаме цените, само че разговаряхме с " Лукойл ", водени от това какъв брой тежка зима ни следва и че в действителност става дума за животи, настоя Кутев.Президентът и служебният министър председател пробвали да стъпят на концепцията за корпоративната отговорност в диалога с " Лукойл " - свалянето на цената е въпрос на възкръсване на хората, изясни той. Затова не се съгласи, че цената на бензина е паднала поради международните пазари сега и няма по какъв начин президентът да има заслуга за това. И европейци, и американският президент приказват с корпорациите, вметна Кутев.2,70 лева ми излезе А95 тази заран с отстъпката от 25 ст. плюс тази на съответната верига бензиностанции, похвали се Кутев.

Разговорът с " Газпром " следва, сега има подготвителни стадии. Преговорите са сред " Булгаргаз " и " Газпром ", само че още не са се състояли - в смисъл едни хора да са седнали на една маса.Това изясни още представителят на служебното държавно управление Антон Кутев пред Цънцарова.

Въпросът " Кой " отново стана настоящ, пошегува се гласът на служебната власт, измежду като тя настоятелно го попита кой договаря с " Газпром " - нещо, на което отговорът на отрасловите министри към този момент цяла седмица се свеждаше до " Не съм осведомен ". А шефката на " Булгаргаз " Деница Златева сподели, че договаряния от страна на сдружението сега не се водят.

Отговорът дали ще се състоят договаряния следва, отводът от другата страна също е политика, разяснява Кутев тази заран. Според него е изцяло допустимо диалозите да стартират.

А задачата на служебния кабинет не била непременно да се възобновят доставките от Русия, а да се сложат всички благоприятни условия на масата, добави той.Кутев отхвърли да пояснява за какво тогава министър председателят Гълъб Донев разгласи, че " Разговори има на високо равнище ". Най-вероятно с цел да стартират диалозите сред " Булгаргаз " и Газпром ", би трябвало авансово да бъде контрактувано те да се случат, разказа той своята визия. Да се съберат на едно място - това става по някакъв път на ходатайство, добави Кутев.

„ На този стадий публични диалози явно не се водят. Иначе правилният отговор е, че договарянията са сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “, сподели представителят на служебния кабинет Антон Кутев в „ Тази неделя “.„ Отговорът дали се водят такива диалози би трябвало да ги даде „ Булгаргаз “. Дали са почнали договарянията, евентуално има някакви предварителни стадии. На кой стадий е „ Булгаргаз “ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз най-малко не знам за такава опция “, сподели още Кутев.„ Аз не считам, че опциите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до позитивен резултат. Очевидно е, че тези диалози не са потръгнали бурно “, сподели още Кутев.

Той добави, че крайният резултат е оферта на масата, защото търсим благоприятни условия за доставка по досегашния контракт.Министерствата на стопанската система и на енергетиката би трябвало да са този медиатор, а щом и двамата министри отхвърлят, значи не са потръгнали. Но това не значи, че не са потърсени контакти, изясни още Кутев.

" Сигурен съм че контакти с " Газпром " са търсени, диалози за това те да дефинират човек за договаряния са правени, само че нямам информация делегации на двете сдружения да са седнали на масата да договарят, което също е отговор ", заключи Антон Кутев. Той не е изгубил вяра, че ще имаме благоприятни условия за доставка по настоящия контракт.Ако през април те не бяха съзнателно спрени от предходното държавно управление, няма да сме в тази обстановка, съобщи още Кутев. И даде образец с Унгария и Гърция.

Според Кутев Русия не е серпантина газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с изискванията им. „ Половината страни в Европа извършват тези условия и нямат проблем с доставките на газ “, сподели още той.Цената пада, когато сложиш всички благоприятни условия на масата, да сравниш цените, а не да вървиш да договаряш 7 танкера. Иначе и някакъв нигерийски принц можел да залее България с газ.Как подсигуряваме, че това е най-хубавата цена, че с тези танкери не са взети комисионни и че има къде да се разтоварят. това не е амбулантна търговия и Асен Василев би трябвало да знае това, нападна Кутев.

И цената щяла да е над 400 лв..Комисионните би трябвало да се потвърдят, не споделям това, даде той заден на въпроса дали служебният кабинет е намерил доказателства за медиатори. Но разликата сред 250 лева, колкото постигнахме с микса, и 400 лева е огромна, съобщи Кутев.С азерския газ и конкурентния принцип на асортимент на офертите се смъква цената, изясни представителят на държавното управление.

/Епицентър/

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР