Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в сряда обвиненията, че

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в сряда обвиненията, че
Коментари Харесай

Песков посочи условието за подновяване на доставките на газ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в сряда обвиняванията, че Москва е употребила доставките на природен газ като инструмент за изнудване, откакто съветският енергиен колос " Газпром " спря износа на съветски газ за Полша и България, оповестяват Ройтерс и организация ТАСС, представени от БНР.

По-рано в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че решението на " Газпром " е следващия опит на Русия да употребява природния газ като инструмент за изнудване.

Дмитрий Песков още веднъж акцентира, че Русия е благонадежден снабдител на сила и не се занимава с изнудване.

Той добави, че заплащането от страна на Полша и България по контракти за газ в вярната форма (в рубли) ще бъде основа за възобновяване на доставките.

" Плащането в вярната форма ще бъде основа за продължение на доставките ", сподели той пред публицисти.

На въпрос дали съветският президент Владимир Путин възнамерява да има контакти с сътрудници от тези страни (от България и Полша) за разискване на обстановката с доставките на газ, Песков отговори:

" Няма такива проекти ".

Той отхвърли да уточни какъв брой страни от Европейски Съюз към този момент са се съгласили да преминат към заплащане на съветския газ в рубли в сходство с указа, публикуван в края на март от президента Владимир Путин.

Дмитрий Песков не изключи обаче, че и други страни, с изключение на Полша и България, няма да получат съветски газ, в случай че не го заплащат в рубли.

" С наближаването на крайния период за заплащане на газа, в случай че някои консуматори откажат да заплащат по новата система, тогава указът на президента на Русия Владимир Путин, несъмнено, ще бъде изпълнен “, сподели представителят на Кремъл.

Междувременно организация Ройтерс цитира неназовани западни представители да споделят, че решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша евентуално ще бъде контрапродуктивно, тъй като показва, че зависимостта от Русия прави страните уязвими към насила.

Длъжностните лица, поискали анонимност, споделиха още, че този ход акцентира повода, заради която е належащо Западът да понижи зависимостта си от съветските въглеводороди.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР