„Готова съм още на 1 септември в първия ден от

...
„Готова съм още на 1 септември в първия ден от
Коментари Харесай

Манолова иска отмяна на лобистка поправка за присвояване на земи, МЗХГ излиза със законодателни промени


„ Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса оферти и да упорствам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Очаквам също по този начин, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, определени от Монтана и района, тъй че по най-бързия метод Народното събрание да анулира лобистката корекция, освен това със същото забележително единогласие и възторг, с които е била призната в края на 43-ото Народно събрание “. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова при срещата си с над 100 притежатели на земи в Монтанско. Тя се състоя в общината на Вълчедръм и бе втората, откакто преди седмица такава имаше и в институцията на Омбудсмана.

„ Измамите и схемите със аграрни земи би трябвало да бъдат неотложно прекратени, тъй като това е посягане върху едно от главните конституционни права – правото на благосъстоятелност “, безапелационна бе Мая Манолова.

На срещата във Вълчедръм участваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Николай Маринов - шеф на Групово дело „ Земеделие и районна политика “, регионалният шеф на Монтана Росен Белчев и кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин.

„ Проблемът, който ви е събрал по това време, толкоз доста хора в тази зала, е доста сериозен. С моя екип се занимаваме с него от няколко седмици. Мисля, че към този момент всички са наясно - и жители, и институции, че става дума за скица, за опит за машинация, тъй че свързани лица, преотдавайки между тях аграрни земи, на които не са притежатели, да ограбят същинските притежатели, като попречват обработването и прибирането на реколтата от една страна, а от друга да получат евросубсидии “, акцентира Манолова.

По думите й, лъжливите схеми са вероятни заради няколко аргументи. Първата е, практиката нотариусите да заверяват единствено подписи, само че не и наличието на договорите за наем, което води до безпроблемно подписване на такива контракти сред две страни, които не са притежатели на земята. Процедурата продължава в Агенцията по вписванията, където поради отпадането на условието за показване на схема на парцела, в която попада името на притежателя, става допустимо вписването на контракти от несобственици и без връзка със притежателя. Накрая процедурата, още веднъж чисто административно, минава и през земеделските служби, без да се изследва собствеността.

„ Слава Богу, че вие реагирахте навреме, че ме уведомихте за този опит да бъдете ограбени, че предприехте всички дейности, че алармирате институциите - в мое лице, в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите. Своевременно, като омбудсман, изпратих рекомендация до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, до ръководителя на Съвета на нотариусите при Нотариалната камара Димитър Танев, с цел да бъдат прекратени тези практики “, изясни Манолова, представена от БГНЕС.

Тя акцентира, че и земеделското министерство е реагирало навреме и министър Порожанов издава заповед, с която е прекратено вписването на такива контракти за наем от общинските служби по земеделие.

„ На пръв взор наподобява, че казусът е решен, тъй като действително до регистриране на тези лъжливи контракти не се е стигнало, само че вашата паника, особено за мен, е безусловно обяснима, тъй като това решение не е дефинитивно. При постановяването на отвод за регистриране е допустимо да има правосъдно обжалване и такова към този момент има в Община Лом. Освен това, вместо да се изплашен, наглите измамници, разбрах от мои източници, че в МЗХГ са изпратили яростно писмо с отвращение, за какво и на какво съображение са спрени вписванията на тези контракти за наем в общинските служби и на какво съображение министърът се е разпоредил да желае проучване на собствеността, когато има контракт за наем “, добави Манолова.

Тя още веднъж акцентира, че окончателното решение на казуса ще се случи след приемането на законодателни промени, които да създадат невъзможни схемите и измамите със аграрни земи.
„ Най-малкото, което може и би трябвало да се направи, е да се върне условието за показване на схема в Агенцията по вписванията, тъй че да стане невероятно вписването на контракти от несобственици и без връзка със притежателя. Има потребност от едно по-детайлно споразумяване на този тип поземлени връзки, тъй като тук стои въпросът за така наречен „ бели петна “ - това са земи, парцели и масиви, които биха станали лесна плячка на измамници, тъй като хората, притежателите или са в чужбина, или по други аргументи нямат връзка със земята ", приключи Мая Манолова.

„ Министерство на земеделието, храните и горите работи по правенето на законодателни промени по въпросите със аграрни земи. Те ще бъдат оповестени за публично разискване, а по-късно импортирани в Парламента. Това съобщи заместител –министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която дружно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със земеделци - производители и притежатели на земя от Община Вълчедръм, Област Монтана, оповестиха от МЗХГ.

Целта на визитата е порочна скица, в която терени в района са отдадени по едно и също време на четири компании, чиито шефове и съдружници подписват между тях контракти, без да са притежатели на парцелите.

Вергиния Кръстева напомни, че още след първите получени сигнали за опит за машинация, министър Румен Порожанов е издал инструкции до всички регионални и общински служби по земеделие. Тя изясни, че чиновниците наблюдават правото на наемодателя или арендодателя да подписа този контракт, като се търси връзка със притежателя. При липса на такава следва чиновниците да изискат от лицето, което внася контракта нужните спомагателни документи, доказващи връзката на притежателя и наемодателя, който има или няма право да подписа този контракт. При открити нередности, всички случаи се предават на районната прокуратура. „ В непрекъснат контакт сме с нашите чиновници и подсигурявам, че все още няма регистрирани контракти, за които не е потвърдена връзката със притежателя “, сподели заместник-министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР