Готова е новата спортна зала към Математическата гимназия в Смолян.

...
Готова е новата спортна зала към Математическата гимназия в Смолян.
Коментари Харесай

Нова спортна зала замени бетонен скелет от комунизма в Смолян

Готова е новата спортна зала към Математическата гимназия в Смолян. Тя скоро ще бъде публично открита и ще се употребява от учениците на гимназията и всички поданици на Смолян, които желаят да спортуват, заяви кметът на общината Николай Мелемов. 
Новата спортна зала е издигната тъкмо до Профилираната природо-математическа гимназия „ Васил Левски “ в кв. Райково, която след 6 месеца - на 1-ви март 2020-та, ще навърши 100 години.
„ Такова спортно оборудване не е строено повече от 45 години в регионалния град. Залата е с разгъната застроена повърхност 1544 кв. м. Състои от три независими блока - игрална зала, обслужващ блок и топла връзка. Към учебното заведение е построено и многофункционално спортно игрище “, разяснява още Мелемов.

Освен че се снабди с нова спортна зала и спортна площадка, постройката на гимназията бе главно ремонтирана, като част от обновяването й се вкараха ограничения за енергийна успеваемост.  Строително-монтажните работи за двата обекта са на стойност 3 277 203 лева с Данък добавена стойност.
Обектът е част от капиталовата стратегия, която се финансира от Оперативна програма „ Региони в напредък “. Общата стойност на плана за възобновяване и енергийна успеваемост на просветителна инфраструктура в гр. Смолян е 6 598 925 лева
Тези средства са вложени за възобновяване на дворните пространства и спортните площадки на други учебни заведения в Смолян (7-мо СУ, 6-то ОУ и ПГПЧЕ „ Иван Вазов “, за главен ремонт  и реорганизация на ОДЗ „ Буратино “), за ново съоръжение и обзавеждане в тези образователни заведения. 
Всички нови обекти по Оперативна програма “Регионално развитие” са с видеонаблюдение.
На терена, на който е построена новата спортна зала, в действителност допреди девет години имаше голям противен скелет, вдигнат през годините на комунизма с желание да се направи физкултурен салон и басейн най-вече за Математическата гимназия.
Строежът бил стартират през 1977 година, само че през 1981 година е замразен. Оттогава в продължение на 30 години бива оставенав недодялан градеж без покрив, със стърчащи арматури и разпадащ се бетон. Постепенно структурата на грозния скелет се компрометира дотам, че става рискова за преминаващите край нея.

От учебното заведение и квартала недоволстваха, че всеки миг може да стане трагичен случай, а съгласно специалисти 4-етажната постройка с повърхност 520 кв. м не предстои на дотъкмяване, тъй като структурата й не би могла да понесе тежестта на още строителни материали, дограми, обзавеждане. През 1999 година Общинският съвет в Смолян взема решение за събарянето й. Разрушена е през 2010 година
Именно на този и прилежащ терен е построена новата спортна зала с игрище навън до Математическата гимназия.
Преди три години общината построи останал незавършен басейн - в квартал Смолян.  Направи преди този момент нова многофункционална спортна площадка на метри от него. Вложи съществени вложения за главен ремонт и реорганизация на остарялата спортна зала, на която незадълго съумя да се порадва бронзовият ни олимпийски медалист по повдигане на тежести Величко Чолаков, роден в Смолян.

Сега тя носи неговото име и откак е умрял (2017 г.) там се организира съревнование по повдигане на тежести в негова памет. Тазгодишният  шампионат ще се организира на 14-ти септември.
Припомняме, че в Смолян са построени още лекоатлетическа писта на стадиона в Райково, тенис стадиони, непрекъснато игрище за плажен волейбол, стена за катерене, а върви и процедура по желание на реализатор за рехабилитация на стадион „ Смолян “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР