Готов е теренът в Белославското езеро, където последната българска подводница

...
Готов е теренът в Белославското езеро, където последната българска подводница
Коментари Харесай

Последната българска подводница ще се превърне в музей

Готов е теренът в Белославското езеро, където последната българска подводница "Слава " ще бъде превърната в музей. В момента плавателният съд е Военноморската база във Варна и ще бъде изтеглен по вода до новия си дом. Очаква се комплицираната морска интервенция да се извърши до дни.
За укрепването на мястото за бъдещия музей са употребявани дървени материали от Държавния боен запас в Самоков, както и бетонни водачи с доста добра здравина, създадени преди 20 години. От няколко дни теренът, на който ще бъде сложена подводницата, се удълбочава с 6 метра.
След като бъде провлачена до тук, тя ще бъде на вода. Подготвили сме специфични отпадъчни материали от селскостопанска продукция, върху тях тя ще легне. И по този метод да можем да я издигнем на по-високо равнище, сподели Данко Калчев от фондация "Белославско стъкло ".
След изтеглянето на 76-метровата подводница до Белослав, реставрацията ще стартира с подсилване на външния ѝ корпус. След това ще се почисти ръждата и ще се отстрани мухълът. Едва най-после ще бъде възобновен достоверният тип на плавателния съд.
"Самото възобновяване ще бъде доста по-дълъг развой. И ние доста се надяваме обществеността на Варна, подводничарите, военните да ни оказват помощ в нейното достоверно възобновяване, а това ще бъде много по-продължителен развой. ", добави Калчев.
Подводницата "Слава ", която ще бъде превърната в музей, ще остане в Белославското езеро през идващите 9 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР