Гостува ни баварският премиер Маркус Зьодер. В добро настроение и

...
Гостува ни баварският премиер Маркус Зьодер. В добро настроение и
Коментари Харесай

Когато баварският премиер ни каза Nein! за еврозоната

Гостува ни баварският министър председател Маркус Зьодер. В положително въодушевление и с мил звук Зьодер и домакинът Бойко Борисов разискваха отбраната на границите и дейностите против каналджийството. От немския политик получихме известни похвали. Например, че в тежки за Европейския съюз времена България е посочила, че е мощна и постоянна. Зьодер даже прикани Европейската комисия да отпусне още средства за защита на южната ни граница. Дойде и въпросът за Шенген. И там баварският министър председател показа, че страната ни реализира доста над междинното равнище в общността и че заслужава пълноправно участие.

За страдание обаче тематиката "Сигурност " бе в началото закрепена. Затова не успяхме да разберем дали гостът е трансформирал позицията си по другия огромен външнополитически приоритет за държавното управление на Борисов - присъединението ни към еврозоната. Преди близо година Маркус Зьодер изрично сподели "не " на разширението на валутния съюз към България и Румъния. "Не желаеме още един спор и още трикове. Не желаеме разширението на еврозоната да включва страни като България и Румъния " , споделя тогава Зьодер, представен от "Ройтерс ", като подсети, че неговата партия ХСС е била и срещу включването на Гърция в зоната на единната валута. По това време той се изрича като финансов министър на проспериращата баварска провинция.

Мнението на Зьодер и на ХСС по тази тематика като цяло е значимо, тъй като съюзът има съществени позиции и във федералното държавно управление. Добре знае се, че ХСС си партнира от години с ХДС на Ангела Меркел. При разискването на българската кандидатура за участие в предварителния механизъм ERM II и Банковия съюз гласът на Берлин ще е основен, защото точно Германия е главната движеща мощ в еврозоната.

Както към този момент е ставало дума, сега Европейската централна банка прави обзор на качеството на активите и стрес-тестове в шест банки. Проверката ще завърши през юни или юли и от нея зависи в най-голяма степен дали страната ни ще бъде пусната в "предверието на еврото ". Изпълнението на рекомендациите и оценките на ЕЦБ могат както да ускорят, по този начин и да забавят целия развой. Включването ни в ERM II предстои на спор и гласоподаване в Еврогрупата - съвета на министрите и централните банкери от страните членки на еврозоната, плюс Дания. Както прочее и на договаряния с Европейската комисия.

Досегашният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер бе покровител на концепцията за присъединението на България. Фаворитът за негов правоприемник - Манфред Вебер, към този момент не е изказвал изрично позицията си. Но е добре да се знае, че Вебер стартира политическата си кариера точно от редиците на ХСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР