Госпожо Миразчиева, трябва ли да делим мениджърите на жени и

...
Госпожо Миразчиева, трябва ли да делим мениджърите на жени и
Коментари Харесай

Даниела Миразчиева

Госпожо Миразчиева, би трябвало ли да разделяме мениджърите на дами и мъже? Има ли мъжки и женски жанр на ръководство и кой е по-ефективен?

- Според мен не, няма значение дали мениджърът е мъж, или жена, а какъв жанр на ръководство - властнически, либерален или демократичен - ползва в работата си и дали той е съгласуван с всяка съответна обстановка. Лично аз съм последовател на демократичния жанр на ръководство. В компанията, която управлявам, решенията се вземат след свободна полемика и обмяна на отзиви. Мисля, че по този начин стимулирам персоналната самодейност на чиновниците си. Разчитам на хората, с които работя, на тяхното мнение и професионализъм. Прекарваме повече време на работното си място, в сравнение с с околните си, и там би трябвало да се усещаме добре и на място, оценени.

- На коя жена водач се възхищавате и тя е вашето ентусиазъм за триумф?

- Първата жена водач, за която се сещам и която одобрявам, е Маргарет Тачър - една от най-влиятелните дами в историята. Нейна фраза е: " Домът би трябвало да бъде център, само че не граница в живота на дамите ". Паралелно с политическата си кариера и макар хубавичко ръка, с която управлява страната си, Маргарет Тачър е и елементарна, ранима жена, брачна половинка и майка на двама близнаци. Нейни сa и думите: " Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена ".

- Според вас България положително място ли е за една жена да развие мениджърска кариера?

- Моята кариера е живото доказателство за това. Завършила съм образованието си в България и съм работила единствено в България. Разбира се, имала съм шанса да попадна на положителни учители - фамилията, в което съм израснала и съм се построила като персона, хората, с които съм работила в годините и от които съм се стремяла да науча оптимално доста, комплицираната икономическа и политическа конюнктура, в която е минала по-голямата част от живота ми и която ме научи да бъда проведена, да възнамерявам, да намирам нетрадиционни решения и да се оправям с доста задания едновременно. Обичам провокациите, харесва ми да бъда част от построяването и развиването на един бизнес. Зодия Водолей съм и това ми оказва помощ да виждам с години напред. Мисля ексцентрично. Поставя ли си някаква цел, я преследвам до дъно и я извършвам. Не обичам да отсрочвам нещата.

- Може ли у нас една жена да прогресира до високи позиции без протекцията на мощен мъж?

- Категорично да.
daniela.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР