Горящи банкноти от 20 евро, снимка на млад мъж и

...
Горящи банкноти от 20 евро, снимка на млад мъж и
Коментари Харесай

Убит заради 20 евро – полицейското насилие срещу ромите в Гърция

Горящи банкноти от 20 евро, фотография на млад мъж и обезверени изражения: десетки роми стачкуват пред постройката на съда в Солун малко преди Коледа. За следващ път ром в умрял в следствие от полицейска интервенция. И още веднъж наподобява, че няма да има последици за никого.

Костас Фрагулис е единствено на 16 години, когато при започване на декември 2022 година е тежко ранен от огнестрелното оръжие на служител на реда. Само няколко дни по-късно той издъхва в болница. Момчето е заредило бензин за 20 евро на бензиностанция в западен Солун и си е тръгнало, без да заплати. Полицията, оказала се на мястото на случая, почнала да го преследва. След това един от чиновниците на реда го прострелял в главата.

След гибелта на Костас ромите в Гърция демонстрираха против полицейското принуждение в редица градове. Някои от левите групи в страната поддържаха митингите им. Но единствено няколко седмици по-рано – на 6 декември 2022 година, по улиците на Гърция излязоха доста повече хора. Те уважиха паметта на 15-годишния Александрос Григопулос, който също бе погубен от полицейски патрон на проява в Атина през 2008 година. Но той не е част от ромската общественост.

„ Наистина ли трябваше да убият Костас за едни оскъдни 20 евро? “, пита Анджелики и клати глава. „ Други хора, които не са роми, също крадат и не са убивани “, споделя тя. „ Само преди година гръмнаха Никос. Трябваше ли да насочат револвер към него? Не можаха ли просто да прострелят гумите му? “, пита се дамата.

Никос Сабани е живял единствено на няколко колиби отсам до предишния октомври, когато е убит при гонене с полицията. Днес той щеше да е на 19 години. По следите му са били седем служители на реда, които са стреляли над 30 пъти. Подозирали са, че Никос и малолетният водач са откраднали колата, в която са се намирали. Янис, бащата на Никос, в този момент се грижи за брачната половинка и децата на починалия си наследник. Той споделя следната преживелица: „ Онзи ден един служител на реда спря мен и брачната половинка ми, до момента в който търсехме скрап край пътя. Попита ме по какъв начин се споделям, а след това разбра от името кой е синът ми. Каза ми, че Никос заслужава не 38, а 108 патрона. “

„ Полицаят, който е прострелял Костас, е на независимост “, споделя 45-годишният Янис Манцас. Докато не стартира същинското дело против него, той няма право да напуща страната. „ Това е всичко “, ядосва се Янис. Решението на съда да пусне на независимост служителя на реда още повече ускорява възмущението на ромите.

Според Янис Манцас цялата интервенцията, при която Костас е бил смъртоносно ранен, е била изцяло ненужна. „ Служителят на бензиностанцията познаваше Костас, татко му и колата. Той щеше да получи парите си “, показва Янис. „ Момчето не е избягало, тъй като е желало да измами със сметката, а тъй като не е имало шофьорска брошура. “ Манцас е сигурен, че полицията е щяла да работи по друг метод, в случай че Костас е бил „ бял грък “. „ Това е расистко закононарушение “, уверен е той. „ Полицията би трябвало да буде подготвена по-добре. “

53-годишната Джорджия Фасу от Каламата, Южна Гърция, счита, че зад случилото се стоят най-много обществени проблеми. Пенсионираната журналистка от години се води за правата на ромите в Гърция и завършек на стигматизирането. Тя показва, че повече от 10 000 роми в страната живеят в лагери без течаща вода и електричество, макар че доста от тях са гръцки жители. Гръцката политика по-скоро предизвиква сходно отношение. След като Никос Сабани бе убит предходната година, министърът на развиването Адонис Георгиадис поздрави органите на реда в Туитър. „ Очевидно е, че служителите на реда са си свършили добре работата. Те са защитили личния си живот и обществото. Браво “, написа тогава министърът.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР