Горна Оряховица. Седми пореден археологически сезон на средновековната крепост Ряховец

...
Горна Оряховица. Седми пореден археологически сезон на средновековната крепост Ряховец
Коментари Харесай

Започва новият археологически сезон в крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Горна Оряховица. Седми следващ археологически сезон на средновековната цитадела Ряховец в Горна Оряховица стартира през днешния ден. От пресцентъра на Общината напомнят, че обектът получи статут с категория „ национално значение “ през 2015 година и след 25-годишно спиране с финансови средства, обезпечени локалната администрация, бяха възобновени археологическите разкопки.

В интервала 2015-2020 година екип от експерти с теоретичен началник Илиян Петракиев (Регионален исторически музей – Велико Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (Исторически музей – Горна Оряховица) и теоретичен съветник проф. доктор Хитко Вачев (РИМ – Велико Търново) разкриха структури от III–II хиляди прочие Хр., трите основни врати, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища, огнища, пещ и скелети от ХII–ХIII век. От 2019 година се изследва и южното подградие на крепостта, където са разкрити постройка от ХIII век, ями от ХI век и евентуален трап от тракийския интервал на обитаване през ІІ–І в. прочие Хр.

Тази година финансирането на изследванията е в размер на 27 945 лв. и е обезпечено от Министерство на културата. През сегашния археологически сезон напъните на екипа още веднъж ще са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта и южното подградие за прецизиране хронологическите граници на обитаване. Археолозите чакат да бъдат открити добре непокътнати архитектурни структури и разнороден археологически материал.

През 2016 година ръководителите на разкопките, дружно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, локални учебни заведения и спонсори, проведоха първата в България „ Лятна археологическа школа ” за възпитаници. В интервала 2016-2020 година над 100 младежи от 6-ти до 12-ти клас имаха опция да се срещнат на място с работата на археолозите и да вземат присъединяване в разкопките.

Предвижда се и през този археологически сезон школата да продължи своята активност с присъединяване на възпитаници от учебните заведения в Горна Оряховица и Велико Търново. Те ще бъдат сложени в действителна археологическа среда. Ще добият визия за периодизацията на обекта в епохите, през които е населявана местността. Ще усвоят познания за разположението, устройството, действието и значимостта на средновековната цитадела Ряховец. Ще вземат участие в теренната археологическа работа като разкриват и снимат археологически структури, вършат измервания с нивелир, разказват и рисуват находки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР