Горивната компания на Росатом“ – ТВЕЛ, и чешката национална енергийна

...
Горивната компания на Росатом“ – ТВЕЛ, и чешката национална енергийна
Коментари Харесай

Руската горивна компания ТВЕЛ ще внедри ново гориво в чешката АЕЦ „Дуковани“

Горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, и чешката национална енергийна компания ČEZ a.s. подписаха контракт за внедряване на нова трансформация нуклеарно гориво РК-3+ за реактори ВВЕР-440 в АЕЦ „ Дуковани “.

В рамките на плана нуклеарното гориво ще премине комплекс от разнообразни дореакторни проби, като резултатите им ще бъдат основа за последващото му лицензиране в Държавния комитет по нуклеарна сигурност на Чехия. Ще бъде употребен опитът от работата на прототипа на горивото в Четвърти енергоблок на Колската АЕЦ в Мурманска област, където то се експлоатира сполучливо от 2010 г.

Принципната разлика на работната касета РК-3+, спрямо предходното потомство гориво за ВВЕР-440, е усъвършенстваната структура, която разрешава възстановяване на физическите и топлохидравличните характерности на горивото. Новата трансформация има и увеличено разстояние сред твеловете, което ще разреши да се усъвършенства водно-урановото съответствие в дейната зона на реактора и като цяло да се увеличи успеваемостта при употребата на нуклеарното гориво. Внедряването на новата касета ще разреши увеличение на продължителността на горивния цикъл в централата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР