Горивата ще поскъпнат с 20-30%, ако в България не влиза

...
Горивата ще поскъпнат с 20-30%, ако в България не влиза
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат горивата без руския петрол?

Горивата ще нарастнат с 20-30%, в случай че в България не влиза съветски нефт, пресметнаха специалисти. След следващото покачване на 4 май, междинната цена на дизела у нас е 3,21 лева, а А95 - приблизително 3 лева При скок с 30%, ще плащаме за литър надлежно 4,17 лева за нафтата и 3,90 лева за бензина, написа blitz.bg.

" Суровия нефт и петролните артикули най-вероятно ще скочат с най-малко 20-30 %. Международните пазари реагират извънредно на риска “, разяснява Костанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията пред БТВ.

" Да нарушиш верига от доставки, която е градена последните 30-40 години, за шест месеца да изградиш напълно нови, постоянна и на рационални цени доставки, на мен ми се коства случка, изключително за Източна Европа “, сподели Живодар Терзиев от Петролната и газова асоциацията.

Той предизвести, че при мораториум върху съветския нефт, горивата у нас ще нарастнат повече, в сравнение с в Европа.

Вчера министърът на енергетиката публично заяви, че България ще изиска пролонгация от Еврокомисията за ембаргото върху съветския нефт.

В сряда Еврокомисията предложи нов пакет от наказания против Русия, който включва възбрана на страните да купуват съветски нефт. Мярката се вкарва поетапно в границите на 6 месеца, като до 8 месеца вносът на петролни артикули би трябвало да бъде неразрешен напълно.

По неофициална информация от Европейска комисия, допустимо е да се допусне известна еластичност за някои страни, които са доста подвластни от съветския петрол. Засега изключение са поискали Унгария, Словакия и Чехия.

нгария и Словакия към този момент излязоха с публични позиции по въпроса.

" Унгария не може да поддържа предлаганото от Европейски Съюз ембарго върху вноса на съветски нефт, защото това ще унищожи енергийната ѝ сигурност ", сподели министърът на външните работи Петер Сиярто, представен от Ройтерс. Той добавя, че Унгария не може да поддържа ограниченията в настоящия им тип.

Словакия желае 3-годишен временен интервал за последователно отричане от съветския нефт, съобщи икономическият министър Рихард Сулик.

" Съгласни сме с тези наказания, само че заявяваме, че имаме потребност от временен интервал до момента в който се приспособяваме към обстановката и осигурим различни източници ", уточни Сулик.

Чехия ще поддържа въвеждането на ембарго, в случай че ѝ бъде възложен временен интервал от 2-3 години, уточни министър председателят Петър Фиала, представен от ТАСС.

След известието за готвеното ембарго за съветския нефт, в сряда заран цените на черното злато скочиха c близo 4%.Евpoпeйcĸият copт Бpeнт нарастна c 3.6% дo 108.8 дoлapa зa бapeл. Aмepиĸaнcĸият лeĸ cypoв пeтpoл WТІ се повиши c 3.7% дo 106.2 дoлapa зa бapeл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР