Горите на Амазонка са в пламъци от 17 дни, като

...
Горите на Амазонка са в пламъци от 17 дни, като
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за пожарите в Амазонка

Горите на Амазонка са в пламъци от 17 дни, като по последни данни пожарите унищожават гори с размерите на три футболни стадиони всяка минута.

Ако би трябвало да бъдем почтени, избрани елементи на Амазония горят всяка година. Разликата през днешния ден е, че сегашните мащаби на пожарите са невиждани и са с 80% повече от миналогодишните.

Червените точки на картата отбелязват всички пожари, регистрирани през актуалната година.
 Снимка 439672

Кой е отговорен

Трудно е да се назове кой тъкмо е отговорен за протичащото се. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро упреква неправителствените организации в региона, които по думите му са основали множеството пожари, с цел да го компрометират.
 Амазонка, Жаир Болсонаро, племето Ава и унищожаването на амазонската гора
Невижданите поданици на Амазонка

Печалният резултат на изсичането на горите

Самият Болсонаро преди време даде " зелена светлина " за изсичането на големи площи от Амазонка, написа Reuters.

Кой е прав и кой - крив, към момента не знаем сигурно, само че е ясно, че човешка ръка стои зад болшинството от горящите дървесни масиви.

As President of Brazil, Jair Bolsonaro is responsible for the safe keeping of the Amazonas.

Thanks to him, the most important rainforest on earth has been burning for 3 weeks.

Thank you, Bolsonaro.#PrayforAmazonas pic.twitter.com/3eZa14cHTb
— Pepe™ (@BelisaurioRex) August 21, 2019
На кого пречат дърветата

През последните 50 години са заличени близо 20% от всички горски площи, принадлежащи към Амазония. 80% от изсичанията не са за дърводобив, а за почистване на земни площи, които по-късно се употребяват за развъждането на добитък, споделят от WWF.

Умишлените палежи за освобождение на място за индустриално отглеждане на животни са измежду най-популярните все още тези за тазгодишните пожари.

People are deliberately starting fires in the #AmazonRainforest to illegally deforest indigenous land for cattle ranching

Pataxó woman:
“These assholes came in and burned down [our reservation]... I want all of the media here to see this ” pic.twitter.com/uGFp7RItHK
— Sunrise Movement (@sunrisemvmt) August 21, 2019
В други случаи горите се изсичат, с цел да се освободят площи за растениевъдство. Практиката в тези случаи е изсечената гора да бъде запалена и оставена да тлее, тъй че пепелта да послужи като натурален тор за почвата, разкриват от GreenMatters.

В Амазония не е ли мокро

Когато заговорим за тропически гори и джунгли, нормално си представяме гъсти и съвсем подгизнали от влага местности, където растителността господства на всички етажи на екосистемата.
 Снимка 439674

Истината обаче е, че в резултат на големите изсичания, които не престават към този момент десетилетия, някои елементи на Амазония надалеч не са толкоз влажни, колкото са в визиите ни от предишното.

Заличаването на горите води до смяна в микроклимата, а тя носи със себе си по-малко превалявания и повече суши, създаващи причина за по-бързо и елементарно развиване на пожари.
 Снимка 439673

Някои плануват, че светът няма да е същият след пожарите тази година. Други считат, че горящите гори на Амазонка мощно ще ускорят световното стопляне и измененията в климата, които по този начин и няма да успеем да овладеем.
 Амазонка, пожарът в тропическите гори и какви са мащабите на бедствието
Амазонка гори, целият свят изгаря

Белите дробове на планетата са в пламъци

При всички положения, протичащото се в Южна Америка визира всеки един от нас, защото 20% от кислорода ни идва точно от там.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР