Горещо заседание на Комисията за проверка на действията на институциите

...
Горещо заседание на Комисията за проверка на действията на институциите
Коментари Харесай

Комисията за „Росенец“ ще изслуша бивш министър и бившия шеф на НСО

Горещо съвещание на Комисията за инспекция на дейностите на институциите във връзка с терените в парк " Росенец ". То беше белязано от висок градус на напрежението и кавги. Дебатите продължиха близо 3 часа, а разногласието в комисията стартира още първоначално, заяви бТВ.

Участниците взеха решение да изискат цялата информация за постройките, налозите и парцелите на територията на парк " Росенец ".

Бяха изслушани представители на община Бургас. Оказа се обаче, че не всички членове на комисията са получили документи, с цел да се приготвят за дебата. Участниците бяха единомислещи, че би трябвало да се изслушат някогашния тегел на НСО и някогашния вътрешен министър по случая „ Росенец “, както и да се изиска документи за митинга на 11 юли и седмица преди този момент за дебаркирането по отношение на дейностите на чиновниците на НСО.

Много рецензии имаше към ръководителя на комисията Калоян Янков от " Демократична България " за метода на осъществяване на съвещанието. Даниел Митов го упрекна в „ безобразно водене на съвещанието " и сподели, че всички са неподготвени:

„ Господата от Движение за права и свободи и Демократична България си приказват нещо и си вършат шоу, ние седим и гледаме. Участие мога да взема, когато има документална база. Когато се вършат сходни комисии, би трябвало авансово да е публикувана информация за това, за което ще приказваме, когато викате хора, би трябвало да е ясно въз основата на какви документи сме ги извикали тук и какви въпроси ще им задаваме. Всеки депутат би трябвало да може да се запознае с информацията. Днес трябваше да приемем устав, да го обсъдим и идващото съвещание на комисията да е въз основата на документи “, съобщи Даниел Митов.

„ Извикали сме ги в този момент, без да имаме документи, с цел да няма какво да ги питаме, има единствено моят безценен другар Митко, който не ги показа. Ще желаеме да ги изслушаме наново, представителите на общината. Нямам документи, на основата на които да задавам въпроси “, разяснява Хамид Хамид.

Рамадан Аталай предложи да бъде прекъснато съвещанието, само че предлагането му беше отхвърлено.

„ Комисията е безсмислена, първите ми думи бяха, че, с цел да сме съществени би трябвало да има съответната документи. Моята процедура е да не чакаме господин Христо Иванов да пристигна с лодката тук, да прекратим съвещанието, да съберем документите, да се подготвим със съответните материали. За да си запазим сериозността на комисията, да прекратим днешното съвещание и да съберем съответната документи “.

Информацията, която ще бъде изискана

Членовете на комисията взеха решение да изискат информация за приватизацията на „ Нефтохим “, правния разбор от Министерството на стопанската система за „ Нефтохим “, информация от ДНСК, община Бургас, Министерство на околната среда и водите, от Агенцията по кадастъра, всичко, което е осъществено от приватизацията насам, документи, касаещи собствеността и смяната на градоустройствените правила, които са в „ Строй Ланд “ ЕАД и „ Хермес Солар”, след което да се изслушат представителите на тези две сдружения. Ще бъде изслушан също арх. Иван Несторов, който по една от инспекциите е бил шеф на ДНСК и персонално е участвал на нея.

Комисията реши също да изслуша кмета на Бургас, някогашния регионален шеф, както и Светла Захариева, шеф на Агенцията по кадастъра в Бургас, която да даде информация по нанасяне на избрани парцели в кадастралната карта.

Представители на община Бургас отговаряха на въпроси

На въпрос дали община Бургас е глобила ползвателя на постройката, благосъстоятелност на „ Хермес Солар “, която Ахмед Доган населява по думите на Калоян Янков и която няма позволение за прилагане, заместник-кметът по строителството, вложенията и районното развиване на община Бургас инж. Чанка Коралска съобщи, че градежът е категория 4 и не предстои на позволение за прилагане.

„ Режимът е осведомителен за обектите 5 и 4 категория. Строежът, за който твърдите, че се населява – до момента в който вие самичък не решите да дойдете да декларирате, че постройката към този момент е приключена, законодателят не е планувал механизми, по които ние да дойдем и да ви изгоним от вашия парцел. Изчистете тази празнина в закона и ние ще го осъществим. Нямаме пълномощия да изгоним притежател на парцел, който е 4 категория и не предстои на издаване на позволение за прилагане. Как да потвърдя, че той населява непрекъснато този парцел и той е кадърен за обитаване, това законодателят е решил, че става по персоналната преценка на притежателя и режимът към нас е осведомителен “.

По думите на ръководителя на комисията на територията на парк „ Росенец “, която е 195 км, има установени 16 или 18 здания и уреди.

„ От тях, доколкото имам информация, 4 имат позволения за градеж, едно има позволение за прилагане – трафопостът, базата, спомагателното застрояване към нея и басейнът имат позволение. Всички останали нямат никаква документи ", съобщи Калоян Янков и попита по какъв начин общината е позволила строителството на големи по размер противозаконни обекти.

По думите на инж. Коралска Община Бургас е направила инспекция за тази територия вследствие на писма от Дирекцията за народен строителен надзор и от Върховна административна прокуратура по повдигнати инспекции. Тя даде образец с двуетажна солидна постройка – номер 1, за която е намерено административно произвеждане и има формиран констативен акт, като е открито, че постройката е част от пристана и обслужва него.

„ Тя е първа категория, заради което тези документи са изпратени по-късно в ДНСК и там нямам противоположна връзка какво се е случило с действането на противозаконното строителство, както и със самия кей, защото това не е обект, който е в пълномощията на общината. Ние отговаряме единствено за обектите, които са 4 и 5 категория. Всяка една институция прави инспекции по сигнал. До момента, в който в община Бургас не е получен сигнал за нелегално строителство, ние не правим инспекции, тъй като нямаме подобен човешки запас, който да обикаля цялата територия на общината всекидневно и да следи къде и по кое време се прави нелегално строителство. Ние сме реагирали незабавно, щом при нас е получен сигнал. Една част от обектите там са в парцели, които са държавна благосъстоятелност. Всеки притежател на парцела има договореност по закона да следи за това какво се прави в неговия парцел. Там нелегално строителство в парцел, който е общинска благосъстоятелност, няма “.

За три обекта в този парцел има позволение за градеж, сподели инж. Коралска и добави, че има компания Строителен контрол, която би трябвало да упражнява контрол. Можело е тази компания да алармира, че има нелегално строителство, разяснява още инж. Коралска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР