Горещият Сатурн WASP-96b няма облациОткритието е публикувано в списание NatureБългарски

...
Горещият Сатурн WASP-96b няма облациОткритието е публикувано в списание NatureБългарски
Коментари Харесай

Български астроном откри уникална планета

Горещият Сатурн WASP-96b няма облаци


Откритието е оповестено в списание Nature


Български астроном откри екзопланета с безоблачна атмосфера. Николай Николов и екипът му откриват, че на горещия Сатурн WASP-96b липсват облаци. Учените изследват 20 екзопланети с телескоп VLT (Very Large Telescope), ситуиран в южноамериканската чилийска пустиня Атакама на връх Паранал. При WASP-96b съумяват да следят теоретично предсказаното усвояване на пари от натрий от дълбоките пластове на атмосферата.

“WASP-96b съставлява газов колос като Сатурн, само че за разлика от него е нажежен до към 1000 градуса по Целзий. Оказва се обаче, че високата температура не е причина за отсъствието на облачност, защото облаци могат да се образуват и са следени даже при планети нагорещени до 2300 градуса ”, споделя Николай пред “Труд ”.
 Астрономът Николай Николов, разкрил екзопланета с безоблачна атмосфера, в Обсерваторията Ла Сия (ESO La Silla) през 2011 година Астрономът Николай Николов, разкрил екзопланета с безоблачна атмосфера, в Обсерваторията Ла Сия (ESO La Silla) през 2011 година
Наблюдението на WASP-96b е част от огромната стратегия на Николай на 8,2-метровия телескоп VLT. Чрез работата си той и екипът му желаят да открият какви физични признаци са виновни за съществуването или отсъствието на мъгли и облаци в атмосферите на екзопланетите. “WASP-96b е “златната гъска ” на плана, защото тази планета се оказа първата известна с ясна атмосфера. Надявам се да имам и други значими открития. Екзопланетите са толкоз разнообрази, а ние имаме опция едвам в този момент да ги следим за пръв път ”, показва той.

Астрономът изяснява, че линията на натрий и нейната форма са планувани през 2000 година в теоретичните проучвания по екзопланети на учените Сара Сийгър (Технологичен Институт Масачузетс – MIT) и Димитър Съселов, изтъкнат български астроном и професор в Харвардския университет.

Николай Николов е на 35 година и е израснал във Велико Търново. Учи в Природо-математическа гимназия “Васил Друмев ” с профил биология, само че мечтае да стане астроном, с цел да търси живот във Вселената.

“Един ден ми попадна една брошура: “Планетите разкриват нови секрети ” от проф. Никола Николов. Хареса ми по друг метод от всичко останало, което бях чел до тогава. От този ден бленувам да откривам тайните на светове като тези в книгата ”, споделя той по какъв начин се е ориентирал към астрономията и физиката. Има бакалавърска степен по физика и магистърска степен по астрономия и астрофизика в СУ “Св. Климент Охридски ”.

За да сбъдне фантазията си, кандидатства за докторант в Германия и пази докторантура в Университета на Хайделберг, Германия и института Макс Планк в същия град. От 2012 година работи като астроном към Университета на Ексетър във Англия.

Изследванията на Николай са ориентирани към разкриване и проучване на планети отвън Слънчевата система. “Това са планети, които се движат към други сходни на Слънцето звезди или екзопланети ”, споделя още.

Липсата на облаци при WASP-96b ще разреши проучвания на съставките на атмосферата, а поради нейната изясненост учените ще могат да измерят какъв брой натрий има, както и вода, въглероден диоксид, въглероден оксид и други субстанции. “Това ще ни помогне да разберем дали по своя състав атмосферата на планетата се разграничава фрапантно от планетите в Слънчевата система. Облаците и мъглите участват в атмосферите на всички планети от Слънчевата система, от най-горещите до най-студените. Наблюденията на планетите отвън Слънчевата система също потвърждават съществуването на облаци даже в едни от най-горещите екзопланети. Все още не е известно за какво някои планети имат повече или по-малко облаци, а други не ”, споделя Николай.

Новото изобретение на Николай Николов и екипа му е отпечатано в майския брой на Nature. Най-престижното научно списание разгласява за четвърти път труд на българина, един път е излизал и в журнала Science.

С телескопи на НАСА


Ще търси сами ли сме във Вселената


Българският астроном има водеща роля в интернационалните планове на галактическия телескоп Хъбъл на НАСА и телескопът VLT на Европейската Южна Обсерватория. Освен състава на атмосферите, съществуването или отсъствието на мъгли и облаци на 20-те екзопланети, Николай и екипът му ще търсят посредством Хъбъл и дали има водна пара там.

„ Макар и заобиколен, методът на пасажа би разрешил в близко бъдеще да потърсим и признаци на живот, като да вземем за пример О2 и озон в атмосферите на планети, сходни на Земята. С плануваното изстрелване на галактическия телескоп Джейм Уеб през 2020 година нашето потомство ще има опцията за пръв път да потърси директен отговор на един хилядолетен въпрос: “Сами ли сме във Вселената? ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР