Горещи вълни и хуманно отношение към животните: Етиката на животновъдството на затопляща се планета

...
Хиляди пилета са умрели при транзит по време на горещи
Коментари Харесай

Хиляди пилета са умрели при транспортиране по време на горещи вълни, разкриват данни Хиляди пилета са умрели при транзит по време на горещи вълни, разкриват данните - Авторски права Canva от с AP Публикувано на 04/08/2023 - 08:45

Топлинният стрес засяга и добитъка: Как можем да адаптираме нашите хранителни системи за по-добро хуманно отношение към животните?

Европа наскоро премина през най-горещия си юли в историята.

Човешките въздействия върху работата, туризма и здравето бяха ясни. Но зад затворени врати животните, отглеждани като добитък, също страдаха от силен топлинен стрес.

Нови данни, получени от британския издател Carbon Brief, разкриват пагубното въздействие на екстремните горещини върху селскостопанските животни по време на високите температури през миналото лято.

През юли 2022 г. Обединеното кралство достигна 40°C за първи път в историята. В този ден почти 10 000 пилета са умрели от топлинен стрес при едно пътуване до кланица, съобщават.

Между юни и август 2022 г. 18 500 са умрели при транспортиране в сравнение с 325 през същия период на предходната година.

Прасетата също усетиха жегата с най-малко дузина смъртни случаи в един случай, което доведе до „канибалистично поведение“ сред животните.

Тревожните цифри хвърлят светлина върху тесните, условия с лоша вентилация, понесени в транспорта и във фермите, и належащата необходимост от справяне с тях, тъй като температурите продължават да се повишават.

Но могат ли решенията да влошат причината?

Охлаждащите решения използват „безумно“ количество енергия

Глобалната продоволствена система вече има основен принос за емисиите на парникови газове, като представлява около една трета от цялата продукция, причинена от човека, според оценки на ООН.

< p>Около една пета от емисиите идват от хранителни продукти на животинска основа, казва Атул Джайн, професор в катедрата по атмосферни науки в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн, който изучава взаимодействията между и човешките дейности като селското стопанство.

Освен ако не намалим значително емисиите, планетата е на път да продължи да се затопля.

Един от най-лесните начини за намаляване на горещите и тесни транспортни условия е поставянето на по-малко животни във всеки камион – което означава повече на пътища и повече емисии.

Междувременно технологията, предназначена да регулира температурите, също поглъща газ.

Какво е бъдещето на храната? Шест начина, по които можем да намалим емисиите на парникови газове от това, което ядем В тази ферма в Алентехо в Португалия дърветата се пенсионират, а прасетата излизат в отпуск по майчинство

„Феновете и мистерите… са изключително скъпи не само за инсталиране, но и за количеството електроенергия, което приемането е безумно“, казва д-р Мишел Шак, ветеринарен лекар по млечните продукти, базиран в Аризона.

Други решения, използвани в САЩ, включват приложения, които прогнозират комфорта на животните в жегата, компютърно контролирани охлаждащи подложки и в хамбари.

засяга не само хуманното отношение към животните, но и бизнеса. Това може да повлияе на наддаването на тегло, добива на мляко и плодовитостта при говедата, според публикувано през 2022 г. в списание Lancet Planetary Health. Това може да доведе до загуби от над 36 милиарда евро до края на века.

„Искаме да охладим кравите, но също така трябва да признаем, че искаме да бъдем и устойчиви“, казва Джаки Боерман, асоцииран професор в катедрата по животински науки в университета Пърдю, Индиана. Тези две идеи са „понякога малко в противоречие една с друга“, добавя тя.

Голяма част от тази технология е недостъпна и за , които обикновено допринасят най-малко за изменението на климата, но са изправени пред най-сериозните му последици последствия.

Проучването установи, че загубите на говедата от топлинен стрес ще бъдат много по-големи в повечето тропически региони, отколкото в регионите с умерен климат, поради по-високата и относително по-висока цена на мерките за адаптиране към изменението на климата.

Как можем да подобрим хуманното отношение към животните и да намалим емисиите?

Нещо толкова просто като допълнителни запаси от вода може да направи голяма разлика при адаптирането към топлината, казва Джералд Нелсън, почетен професор в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн и съавтор на проучването Lancet. Той също така установи, че преминаването към по-устойчиви на топлина породи може да помогне.

Използването на слънчева енергия или други форми на чиста енергия междувременно може да намали разходите и емисиите от охлаждането.

Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти обаче е по-пряк начин за намаляване на емисиите от това, което ядем.

Веганската диета, което означава да не се ядат храни, получени от , генерира само 0,7 kg въглероден диоксид на 1000 консумираните калории, според национално здравеопазване, наскоро проведено от CDC. Беше установено, че кето с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, което обикновено е с високо съдържание на животински продукти, генерира почти 3 kg въглерод за всеки 1000 калории.

Новите разработки в лабораторно отглежданото месо също могат да помогнат за намаляване на нашата зависимост от продуктите. Миналата година FDA на САЩ одобри продукт за човешка консумация. Скоро ще се предлага в ресторанти в Сан Франциско и Вашингтон, окръг Колумбия.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР