Горещи температури, тежки етапи, емоции нажежаващи до червено и непредвидимо

...
Горещи температури, тежки етапи, емоции нажежаващи до червено и непредвидимо
Коментари Харесай

Вуелта Испания 2019: Непредсказуема битка в отсъствието на големите звезди

Горещи температури, тежки стадии, страсти нажежаващи до алено и непредвидимо съревнование - това съставлява всяка година Обиколката на Испания. И през 2019 година Вуелтата поставя завършек на огромните обиколки, само че както нормално е чакана с голямо неспокойствие поради необятния кръг от кандидати.

В идващите 21 дни надпреварата ще подложи на тестване колоездачите с доста тежки стадии, на моменти граничещи с изтезание.

Тази година Вуелтата празнува специфичен празник, отбелязвайки 10 години от въвеждането на алената фланелка като знак на водача. " Ла Роха ", както е известна фланелката, размени златното трико, което се връчваше преди, с цел да няма допирни точки до жълтата фланелка от Тур дьо Франс.

През 2019 година надпреварата е белязано от някои огромни отсъстващи, като първенците от последните две години Саймън Йейтс и Крис Фрум. Първият към този момент участваше в Джирото и Тура, до момента в който Фрум се възвръща от травма. На старт няма да застане още Винченцо Нибали, няма го контузеният Том Дюмулен, както още Ричард Карапас (отпаднал в последния момент), подгласникът на Йейтс Енрик Мас, и френските очаквания Тибо Пино и Ромен Барде.

Дотук през годината двете огромни обиколки Джиро д’Италия и Тур дьо Франс бяха извоювани от двама латиноамериканци - еквадорецът Ричард Карапас и колумбиецът Еган Бернал. Затова съгласно доста специалисти шансът колумбиец да завоюва Обиколката на Испания е огромен.

Ако това се случи, ще се повтори обстановката от предходната година, когато трима британци завоюваха трите огромни обиколки: Фрум Джирото, Герант Томас Тур дьо Франс и Йейтс в Испания.

Кои са любимците

Наличието на доста колумбийци обаче не прави надпреварата затворено, даже в противен случай. По една или друга причина като любимец №1 във Вуелтата започва словенецът Примож Роглич от " Йъмбо Висма ". В началото на годината той завоюва всяко съревнование, в което участваше, а в Обиколката на Италия приключи трети.

Роглич разполага с един от най-силните тимове, а също така " Йъмбо Висма " има разполагаем и втори жокер в лицето на Стивън Кройсвайк, приключил трети в Тура.

 Примож Роглич е измежду огромните любимци.
© Associated Press

Примож Роглич е измежду огромните любимци.

" Тук сме, с цел да спечелим надпреварата ", сподели Роглич преди началото на Вуелтата. В негов плюс е съществуването на 36-километрото тичане по часовник в 10-ия стадий, което му дава огромно преимущество пред останалите.

Организаторите на Вуелтата обаче не гледат на конкуренцията като на такава с един кон. " Вуелтата може би ще бъде двубой сред " Йъмбо Висма ", " Мовистар " и " Астана " - това са най-силните тимове и могат да диктуват развиването ", сподели шефът на обиколката Хавиер Хуйен.

Испанският отбор " Мовистар " съобщи, че ще взе участие в домашното си съревнование с трима водачи Кинтана, Алехандро Валверде и Ричард Карапас, само че в последния миг проектите претърпяха смяна, поради травма на еквадореца. Шампионът от Джирото, който се готвеше целеустремено за Вуелтата, отпадна откакто падна в демонстративно съревнование, в което се впусна без знанието на тима си.

Без Карапас " Мовистар " ще разчита на двама някогашни първенци. Кинтана завоюва през 2016, а Валверде през 2009. " Найро е водач, до момента в който аз мисля повече за етапни победи. Въпреки това се усещам добре, във форма съм и не изключвам нищо ", сподели Валверде, който има 10 приключени надпревари и единствено един път пропуща да се класира в топ 10.

 Найро Кинтана се надява да завоюва Вуелтата за повторно в кариерата си.
© Associated Press

Найро Кинтана се надява да завоюва Вуелтата за повторно в кариерата си.

Не по-малко мощен състав във Вуелтата изпраща и " Астана ", отборът който не може да завоюва огромна обиколка от 2016 година Казахстанският отбор е воден от Мигел Анхел Лопес (трети преди година), а разполагаем Супермен има опитни помощници като Якоб Фулсанг, братята Йон и Горка Исагире, Луис Леон Санчес, Дарио Каталдо и други. Минусът на Лопес е съществуването на по-дълъг часовник, в който той ще губи време от Роглич, само че във втората и третата седмица има най-вече планински стадии, които могат да извърнат обстановката.

Едно ходило под водещите трима отбора са от " Инеос " и EF Drapac, които също имат искания за генерално класиране. Британският тим ще бъде воден от Тао Харт и Ваут Пулс, които получават необичаен късмет да карат за себе си, само че и двамата не вършат гръмки изявления и прогнози. EF Drapac ще разчита на Ригоберто Уран, като опитният колумбиец се надява на място на подиума.

С очаквания за положително показване и влизане в топ 10 са още Фабио Ару (шампион от 2015 г.), Рафал Майка, Естебан Чавес и Вилко Келдерман.

Къде ще се реши надпреварата

С осем финали на изкачвания и безчет височини, Обиколката на Испания дава обилие от благоприятни условия за офанзиви и най-различни развръзки. През 2019 година конкуренцията включва 3272 километра, а началото е с отборно тичане по часовник от 13 км в Торевиеха.

Още в първата седмица органиизаторите са създали три финала на изкачвания, всяко едно от тях от първа категория. В петия стадий на изкачвания Хаваламбре (11.1 км със 7.8% междинен наклон) могат да се получат първите разлики. Само два дни по-късно колоната ще финишира на Алто Мас де ла коста, което е дълго едвам 4.1 км, само че впечатлява със междинен надолнище от 12.3%.

Първата седмица приключва с едвам 94-километров стадий в Андора, в който съвсем няма равно и включва пет височини. Финалът на Кортал д’Енкамп (5.7 км с 8.3%) е единственият над 2000 метра във Вуелтата.

 Мигел Анхел Лопес (
© Associated Press

Мигел Анхел Лопес ( " Астана " ).

Втората седмица за колоездачите стартира с значимото самостоятелно тичане по часовник, което ще бъде на територията на Франция и е 36 км. В 13-ия стадий колоната ще има брутално тестване в планините на Кантабрия, което включва седем височини в 166 км и край на убийствената Алто де лос Мачукос, позната от 2017 година Изкачването е дълго 6.8 км, само че със междинен надолнище от 9.2% и оптимален от 25%.

Важен за генералното класиране ще бъде и 15-ият стадий, който е на територията на Астурия. В него колоездачите ще имат край на новото за Вуелтата нанагорнище Пуерто дел Асебо. Ден по-късно стадият е едвам 144 км с три височини, като финалът е на Алто де ла Кубия от специфична категория (17.8 км със междинен надолнище 6.2%).

Решителната трета седмица има единствено два планински стадия - 18-ият включва три изкачвания от първа категория и край след втурване, а 20-ият е с шест височини и денивелация над 5000 метра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР