Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване

...
Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване
Коментари Харесай

Центърът за безопасен интернет е пред закриване

Горещата линия на Центъра за безвреден интернет е пред закриване поради липса на пари. От основаването си преди 16 години досега активността ѝ се прави напълно посредством планове. Досега стабилно финансиране от страна на страната няма, заяви Българска национална телевизия.

Ако не получи поддръжка, центърът може да продължи работа, само че единствено до септември, с помощта на положителната воля на хората, които поддържат горещата линия през годините.

Хиляди позвънявания, зад които стоят хиляди детски ориси. И в случай че на следващия ден някое дете, жертва на онлайн тормоз, потърси помощ на горещата телефонна линия, то може и да не я получи.

" Около 200000 е минимумът, който ни е нужен, с цел да продължим да съществуваме на година и на процедура, с цел да оцелеем до края на годината, което ще ни даде време да търсим други средства, ни трябват към 70000 лв. ", съобщи Антоанета Василева, координатор на консултативната линия за онлайн сигурност за деца.

Преди към две години детето на Силвия поддържа връзка във вайбър група с връстници. Едно от децата стартира да го наскърбява. И всичко това пред очите на останалите.

" Много постоянно като жертви имат вяра, че те заслужават сходен вид отношение и таят всичко в себе си. Едва ли не 100% от децата страдат от подобен вид експанзия, тъй като в случай че не са били нападани персонално те или са агресорите надлежно от другата страна, или са чували за някое дете, което е попадало в сходна обстановка ", добави Силвия Дончева, родител.

Освен да оказват помощ на деца по телефона, експертите в центъра провеждат и образования за възпитаници. А наблюденията демонстрират:

" Много постоянно се оказва по този начин, че дете, което е насилвано в учебна среда, то пък бива принудител във към този момент онлайн среда. Тази епоха, в която се намираме сега, децата учат онлайн, прекарват доста повече време онлайн, съгласно мен ще основава в действителност съществени проблеми ", сподели още Николай Кърджиев, старши специалист " Училищна предварителна защита ", дирекция " Превенции ", община Варна.

За предходната година получените сигнали в центъра са 15000. Ще има ли къде в бъдеще да търсят помощ децата - за момента това е въпрос без отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР