Гордостта на руските националисти беше тежко ранена, когато Съветският съюз

...
Коментари Харесай

Русия култивира алтернативи на западните финансови компании

Гордостта на съветските националисти беше тежко ранена, когато Съветският съюз се разпадна. Русия без комунизъм не просто приличаше повече на своя западен зложелател, само че страната също по този начин стана прикрепена към западната финансова архитектура, когато одобри капитализма. Visa и Mastercard сътвориха комфортен дуопол за банкови карти, а SWIFT, белгийската мрежа за междубанкови известия, беше включена както за вътрешни транзакции, по този начин и за трансгранични.

Едва след анексирането на Крим през 2014 година тези унижения се преглеждат като съществени уязвимости. Америка и Европа постановиха наказания, целящи да навредят на неприятното държание на съветските банки и доближени на президента Владимир Путин. Visa и Mastercard за малко блокираха карти, издадени в Крим или от банки в черния лист. Американски сенатори и Европейският парламент приканиха Русия да бъде отрязана от SWIFT (въпреки че тя към момента остава свързана). Последвалата икономическа рецесия " задейства нововъведенията и нов метод на мислене ", споделя Том Кийтинг от мозъчния концерн Кралски институт за обединени услуги. Сега централната банка разгласява постоянни отчети за тактиката си за " платежен суверенитет ".
Вътрешни съперници
Централно място в този проект има домашният съперник на Visa и Mastercard. Централната банка сътвори платежна система (NSPK) със лична карта, наречена Mir ( " свят " или " мир ", на руски). Думата одобри закон, принуждаващ на процедура Visa и Mastercard да обработват заплащанията си в клирингова къща, благосъстоятелност на съветската платежна система. През 2019 година NSPK направи 11.9 милиарда рубли (160 млн. долара), или три четвърти от приходите си от начисляване на клирингови такси на задгранични карти. Тези доходи му разрешиха да понижи комисионната на Мир до 0.8%, много под типичната за кредитни карти в Русия от 1.2-2%.

Пенсионерите и държавните чиновници са длъжни да получават приходите си по картата Мир. Бизнесът би трябвало да приема заплащания от него. Седем години след стартирането си Мир държи 30% пазара на карти, издадени в Русия (и 24% от общата стойност на транзакциите). Миналия месец в послание имаше към 100 млн. карти. На 20 юли Мир разгласи, че стартира работа с Apple Pay - огромна договорка, като се има поради, че през мобилните телефони минават 60% от безконтактните заплащания в Русия.

Мир желае още повече. Той бомбардира руснаците с обещания за особено отношение, в случай че сменят картите. Пътуването с метрото в Санкт Петербург е почти на половин цена, когато пасажерът заплати с карта Мир на входа. Схемата за " кешбек " предлага 20% отстъпка за всяка отмора в Русия, резервирана с Мир. На 17 август Wildberries, отговорът на Русия на Amazon, стартира да начислява на потребителите на Visa и Mastercard спомагателна такса от 2%.
Лилипути в чужбина
Извън Русия обаче Мир не може да осъществя своите упоритости. Повечето банки в чужбина не я одобряват (Турция, най-популярната туристическа дестинация за руснаците, е изключение). Усилията за основаване на версия на картата, взаимно с марката Maestro на Mastercard, която щеше да я одобри по-широко, не позволиха казуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР