Горбачов (вдясно) и президентът на САЩ Роналд Рейгън дават пресконференция

...
Горбачов (вдясно) и президентът на САЩ Роналд Рейгън дават пресконференция
Коментари Харесай

Политици от цял свят за Горбачов: Загубихме велик световен лидер

Горбачов (вдясно) и президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън дават конференция във Вашингтон на 8.12.1987 година Снимка: АП
Политици от целия свят означиха заслугите на умрелия през вчерашния ден руски водач Михаил Горбачов. 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го избрани като " благонадежден и почитан водач ", изиграл " решаваща роля за прекратяването на Студената война и рухването на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е завещание, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов ", написа Фон дер Лайен в Туитър, заяви Франс прес.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назова някогашния руски водач " уникален общественик, трансформирал хода на историята ". Той направи повече от всеки различен за мирния завършек на Студената война, уточни още Гутериш в изказване, в което сподели също:  " Светът загуби популярен международен водач, предан на мултилатерализма и неотклонен бранител на мира ".
Британският водач Борис Джонсън написа в Туитър, че постоянно се е възхищавал на смелостта и честността на последния водача Съюз на съветските социалистически републики при преустановяване на Студената война. Във времената на експанзията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният блян на Горбачов за отваряне на руското общество е образец за всички нас нас, сподели Джонсън.
Френският президент Еманюел Макрон отдаде респект на Горбачов, като му благодари за " уговорката му към мира в Европа ". В Туитър той написа, че руският водач е бил " човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова Горбачов " човек със забележителна визия " и " необичаен водач ", който е имал " въображението да види, че e допустимо да съществува едно друго бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, с цел да го реализира ".  " Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма независимост за милиони хора ", сподели Байдън в изказване, представено от Асошиейтед прес.        
Горбачов " промени хода на историята в по-положителна посока ", написа в Туитър Майкъл Макфол, политически анализатор и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Москва. " Горбачов беше мечтател, който вярваше в силата на концепциите и хората. Трябва да се учим от неговото завещание ", сподели Макфол.  
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР