Google пуска голямо разширение на своя чатбот Bard AI

...
Чатботът Bard с изкуствен интелект на Google се развива. Във
Коментари Харесай

Чатботът Bard с изкуствен интелект на Google се развива.

Във вторник компанията обяви серия от актуализации на Bard, които ще дадат на чатбота достъп до пълния набор от инструменти на Google – включително YouTube, Google Drive, Google Flights и други – за подпомагане на потребителите при по-голямо разнообразие от задачи. Потребителите ще могат, например, да поискат от Bard да планира предстоящо пътуване, заедно с реални опции за полет. Или потребителят може да поиска от инструмента да обобщи бележките от срещата, направени в скорошен документ на Google Диск.

Връзките с другите услуги на Google са само част от подобренията на Bard, които идват във вторник. Други актуализации включват способността за общуване с чатбота на множество езици, нови възможности за проверка на факти и широка актуализация на големия езиков модел, върху който е изграден инструментът.

Новите функции отбелязват най-голямата актуализация на Bard на Google за шестте месеца, откакто беше широко пусната за обществеността.

Актуализацията идва в момент, когато Google и други технологични гиганти, включително Microsoft и създателят на ChatGPT OpenAI, се надпреварват да внедрят все по-сложни технологии за изкуствен интелект, насочени към потребителите, и да убедят потребителите, че подобни инструменти са нещо повече от трик. Google – който по-рано тази година съобщи, че е издал вътрешен „червен код“, след като OpenAI го изпревари до пускането на своя AI chatbot – сега използва силата на другите си, широко използвани софтуерни програми, които могат да направят Bard по-полезен.

Google логото се вижда в европейската централа на компанията в Дъблин. Ирландия Логото на Google се вижда в европейската централа на компанията в Дъблин. Ирландия Данил Шамкин/NurPhoto/Getty Images

„Тези услуги във връзка една с друга са много, много мощни“, каза Сиси Хсиао, генерален мениджър за Google Assistant и Bard, пред CNN преди старта. „Обединяването на цялата мощ на тези инструменти ще спести време на хората – за 20 секунди, за минути можете да направите нещо, което би отнело може би час или повече.“

Преди това Бард можеше да помага със задачи като писане на чернови на есе или планиране на празненство на приятел въз основа на големия езиков модел на Google, AI алгоритъм, обучен върху огромно количество данни. Но сега Bard ще черпи информация и от различни други услуги на Google. С новите разширения Bard вече ще извлича информация от YouTube, Google Maps, полети и хотели по подразбиране.

Това ще позволи на потребителите да питат Бард неща като „Дайте ми шаблон за това как да напиша реч за кумство и ми покажете видеоклипове в YouTube за тях за вдъхновение“ или за предложения за пътуване, заедно с упътвания за шофиране, според Google. Потребителите на Bard могат да изберат да деактивират тези разширения по всяко време.

Потребителите могат също така да изберат да свържат своите Gmail, Документи и Google Диск с Bard, така че инструментът да им помогне да анализират и управляват личната си информация. Инструментът може например да помогне със заявка като: „Намерете най-новия договор за наем от моя Диск и проверете колко е гаранционният депозит“, каза Google.

Компанията каза, че личната информация на потребителите в Google Workspace няма да се използва за обучение на Bard или за целенасочени рекламни цели и че потребителите могат да оттеглят разрешението си за инструмента за достъп до тяхната информация по всяко време.

„Това е първата стъпка в фундаментално нова възможност за Bard – способността да общувате с други приложения и услуги, за да предоставите по-полезни отговори“, каза Google за инструмента за разширения. Той добави, че „това е много млада област на AI“, която ще продължи да се подобрява въз основа на обратната връзка с потребителите.

Bard също пуска бутон за „двойна проверка“, който ще позволи на потребителите да оценят точността на неговите отговори. Когато потребител щракне върху бутона, определени сегменти от отговора на Bard ще бъдат подчертани, за да покажат къде резултатите от търсенето с Google потвърждават или се различават от казаното от чатбота. Функцията за двойна проверка е предназначена да противодейства на често срещан проблем с ИИ, наречен „халюцинации“, при който инструмент с ИИ уверено прави изявление, което звучи реално, но всъщност не се основава на факти.

„Непрекъснато работим върху намаляването на тези халюцинации в Бард“, каза Хсиао. Но междувременно компанията искаше да създаде начин да се справи с тях. „Можете да мислите за това като проверка на правописа, но двойна проверка на фактите.“

Bard вече ще позволи на един потребител да споделя разговор с чатбота с друг човек, който след това може сам да разшири чата.

Все още е рано за Bard, който стартира през март като „експеримент“ и все още отбелязва на уебсайта си че инструментът „може да показва неточна или обидна информация, която не представляват възгледите на Google.“ Но тази последна актуализация предлага поглед към това как Google може в крайна сметка да се стреми да включи генеративен AI в различните си услуги.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР