Google променя схемата на именуване на своята мобилна ОС Android.

...
Google променя схемата на именуване на своята мобилна ОС Android.
Коментари Харесай

Android вече нямa да носи имена на сладкарски изделия

Google трансформира схемата на именуване на своята мобилна Оценка за съвместимост Android. От там се отхвърлят от досегашната традиция да назовават разработките си на разнообразни сладкарски произведения, която следват още излизането на версия 1.6 (Donut – Поничка) през септември 2009 година

Последната версия на операционната бе оповестена през май и носеше работното заглавие Android 10 Q. Следвайки упоменатата традиция въпросното " Q " трябваше да бъде първата писмен знак от името на нещо не доста потребно, само че несъмнено вкусно. Oт Гугъл обаче са се отказали от буквите, като новата версия на Оценка за съвместимост ще известна просто като Android 10.



Според разработчиците на платформата една от главните аргументи за отвод от досегашната скица е стремежът към опростяване. Решението е пристигнало след дълго и несполучливо търсене на запаметяваща се дума започваща с " Q " като Pie (Android 9) и Oreo (Android 8). По този метод се заобикалят и бърканицата от това, че не всички имена на платформата на всички места се смятат за десерти. Сладкишът KitKat, на който бе кръстена Android 4.4 през 2013 година, пък не се продава на всички места.

Новата скица ще важи и отсега нататък, като бъдещите версии на Оценка за съвместимост се чака да се споделят просто Android 11 и Android 12. Трябва да се означи обаче, че не е ясно какъв брой още ще съществува въпросната платформа. Гугъл от няколко години работи върху нейн правоприемник, носещ работното име Fuchsia.

Това е третата подред световна смяна в историята на операционната система. За първа такава може да се смята фактът, че Android въобще намира приложение в актуален смарфон със огромен екран и без бутони. Причината за това е, че софтуерът в началото се създава за цифрови камери, а по-късно за умни телефони с копчета, където е трябвало да се конкурира с основаните на Symbian устройства на Nokia.

Следващата забележителна смяна идва с версията 5.0 Lollipop през 2014 година В нея разработчиците се отхвърлят от дотогавашния оформление в тъмни тонове, заменяйки визията с концепцията Material Design. В нейната основа лежат минимализмът комфортното прилагане и тя последователно стартира да се употребява във от ден на ден програмни артикули на Гугъл. През август 2019 година въпросният дизайн бе въведен и в електронния магазин Гугъл Play.

 Android към този момент нямa да носи имена на сладкарски произведения
Напоследък обаче се вижда известно завръщане " към корените ". През юли стана ясно, че компанията работи върху трансформация на Android предопределена за смарт телефони " с копчета ". Едно от главните нововъведения в Android 10 пък ще мрачен режим, който ще размени светлите тонове в интерфейса. Това стана ясно по време на тазгодишното издание на конференцията Гугъл I/O.

Сред по-дребните промени е леко измененото лого. Променен е шрифтът, като компанията към този момент не изписва Android със зелен цвят. Според разработчиците причина за това е, че той е неприятно отличим от хора с проблеми в цветното зрение. Също по този начин позначият робот към този момент не се изобразява в цялостен растеж. Само главата му се разполага вдясно или над името на операционната система.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР