Gооglе е обвинен, че е събрал данните на над 4

...
Gооglе е обвинен, че е събрал данните на над 4
Коментари Харесай

Масов иск срещу Gооglе

Gооglе е упрекнат, че е събрал данните на над 4 млн. консуматори на іРhоnе и реализирането на непозволен достъп до данните за сърфиране в интернет, като са били „ заобиколени “ настройките за дискретност в браузъра Ѕаfаrі. Нарушението е осъществено в интервала юни 2011-февруари 2012 гг.

Точно преди година – през октомври 2018 година Върховният съд на Лондон реши, чe пpeдпoлaгaeмaтa poля нa Gооglе в cъбиpaнeтo и изпoлзвaнeтo нa дaнни oт бpayзъpa e нeпpaвoмepнo и в нapyшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo. Пocтpaдaлитe нe ca пpeтъpпeли щeти. Според юриста на ищците решението на съда е ясно обръщение към Гугъл и аналогични компании, че те са над закона.

Търсачката може да бъде привлечена под отговорност за корист с персонални данни на хора, а групи консуматори могат да предявят групов иск и надлежно да желаят обезщетение при положение, че фирмите се възползват от данните и се откри неведнъж нарушаване на правата на жителите по смисъла на закона за персоналните данни, изяснява юристът на ищците, който предсказва дълъг правосъден развой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР