Google е изправен пред антитръстов конфликт с американските регулатори заради доминирането на търсещите машини

...
Google ще се изправи пред заплаха за доминиращата си търсачка
Коментари Харесай

Google ще се изправи пред заплаха за доминиращата си търсачка от вторник, когато федералните регулатори започнат опит да разрушат интернет империята й в най-големия антитръстов процес в САЩ от четвърт век.

През следващите 10 седмици федерални адвокати и главни прокурори ще се опитат да докажат, че Google е манипулирал пазара в своя полза, като е заключил търсачката си като избор по подразбиране в множество места и устройства. Окръжният съдия на САЩ Амит Мехта вероятно няма да издаде решение до началото на следващата година. Ако той реши, че Google е нарушил закона, друг процес ще реши какви стъпки трябва да бъдат предприети, за да се овладее базираната в Маунтин Вю, Калифорния компания.

Очаква се да свидетелстват висши ръководители на Google и нейната корпоративна компания-майка Alphabet Inc., както и такива от други мощни технологични компании. Сред тях вероятно ще бъде главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, който наследи съоснователя на Google Лари Пейдж преди четири години. Съдебните документи също предполагат, че Еди Кю, високопоставен изпълнителен директор на Apple, може да бъде извикан на съда.

Министерството на правосъдието заведе антитръстовото си дело срещу Google преди почти три години по време на администрацията на Тръмп, обвинявайки, че компанията е използвала нейния интернет доминиране при търсене, за да получите нечестно предимство срещу конкуренти. Правителствени адвокати твърдят, че Google защитава своя франчайз чрез форма на payola, отделяйки милиарди долари годишно, за да бъде търсачката по подразбиране на iPhone и в уеб браузъри като Safari на Apple и Firefox на Mozilla.

Регулаторите също обвиняват Google незаконно манипулира пазара в своя полза, като изисква неговата търсачка да бъде в комплект със софтуера за Android за смартфони, ако производителите на устройства искат пълен достъп до магазина за приложения за Android.

Google контрира, че е изправен пред широка гама от конкуренция, въпреки че командва за 90% от пазара за търсене в интернет. Неговите съперници, твърди Google, варират от търсачки като Bing на Microsoft до уебсайтове като Amazon и Yelp, където потребителите могат да публикуват въпроси за това какво да купят или къде да отидат.

От гледна точка на Google, постоянните подобрения на неговата търсачка обясняват защо хората почти рефлексивно продължават да се връщат към него, навик, който отдавна превърна „Гуглинг“ в синоним на търсене на неща в интернет.

Проучването започва само няколко седмици след 25-ата годишнина от първата инвестиция в компанията – Чек за $100 000, написан от съоснователя на Sun Microsystems Анди Бехтолсхайм, който позволи на Пейдж и Сергей Брин да създадат магазин в гараж в Силициевата долина.

Днес корпоративната компания-майка на Google, Alphabet, струва $1,7 трилиона и дава работа на 182 000 души, като повечето от парите идват от 224 милиарда долара годишни продажби на реклами, преминаващи през мрежа от цифрови услуги, закотвени от търсачка, която изпраща милиарди заявки на ден.

Антитръстовият случай на Министерството на правосъдието повтаря този, който то заведе срещу Microsoft през 1998 г. Тогава регулаторите обвиниха Microsoft, че е принудила производителите на компютри, които разчитат на доминиращата операционна система Windows, да включват и Internet Explorer на Microsoft – точно когато интернет започва да става масов . Тази практика на пакетиране смаза конкуренцията от някога популярния браузър Netscape.

Няколко членове на екипа на Министерството на правосъдието по делото Google – включително водещият съдебен истец на Министерството на правосъдието Кенет Динцър – също работиха по разследването на Microsoft.

Google може да бъде окуцано ако процесът завърши с отстъпки, които подкопават властта му. Една от възможностите е компанията да бъде принудена да спре да плаща на Apple и други компании, за да направят Google търсещата машина по подразбиране на смартфони и компютри.

Или съдебната битка може да накара Google да загуби фокус. Това се случи с Microsoft след антитръстовия спор с Министерството на правосъдието. Разсеян, софтуерният гигант се бореше да се адаптира към влиянието на интернет търсенето и смартфоните. Google се възползва от това разсейване, за да скочи от стартовите си корени във внушителна мощ.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР