“Голямата кауза не е просто да променим Конституцията, а да

...
“Голямата кауза не е просто да променим Конституцията, а да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Голямата кауза не е просто да променим Конституцията, а да намерим технологията на консенсуса

“Голямата идея не е просто да променим Конституцията, а да намерим технологията на консенсуса. Предстои ни доста дълъг път, който стартира с измененията в главния закон – те задават най-широката рамка, в която да изградим цялата структура. Ще би трябвало да се трансформират процесуалните закони и други институционални старания, с цел да може българите да видят самостоятелен съд и прокуратура с по-голямо доверие. ” Това сподели съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов в ефира на Българска национална телевизия.

“Голямата идея не е просто да променим Конституцията, а да намерим технологията на консенсуса. Не да споделям “аз ” или “ние ”, а да се научим да вършим консенсуси ”, акцентира той.

Христо Иванов изясни, че усилието би трябвало да е щафетно и групово, а не да се робува на егото.

“Наложи ни се да вършим конституционните промени, обединявайки съперници, непримирими до неотдавна политически сили в името на търсене на огромна национална цел. То не се случва елементарно, не се случва красиво ”, уточни националният представител.

Президентът през днешния ден бе очевидно раздразнителен.

“Ако успеем да се научим да живеем в дребни порции власт, да няма огромни партии-исполини, а междинни по величина партии, които се постанова да договарят и предоговарят всичко – ще се получи. Днес си от горната страна, на следващия ден – изпод. Институциите би трябвало да са задоволително самостоятелни, с цел да можем да оцеляваме и по двата метода. България има потребност от разграждане на властовите центрове и технология на консенсуса ”, заключи Христо Иванов.

Промените в Конституцията ще доведат до рецесии, ще сезирам Конституционния съд

Призовавам ръководещите в оставащите дни до Нова година да подсигуряват пълноценното приемане в Шенген. Това съобщи президентът Румен Радев,припомня SafeNews.

“С доста дипломация, изпитание и съответни резултати по време на служебното държавно управление успяхме да реализираме съответен ангажимент за октомври, за жалост този подтик не беше развъртян, а се издигаха бариери по този път. ”

“И тази цена не се заплаща от политиците, а от жителите и бизнеса. Съвсем до скоро водачите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и би трябвало да бъдат държани надалеч от властта. Днес те ръководят дружно, “изнасилват ” Конституцията дружно ” и дружно щели да ни избавят от корупцията. Това е толкоз зловодно, че миризмата стига и до тези, които търсят всеки мотив да ни спънат за Шенген ”, сподели Радев.

“За страдание, този подтик не бе развъртян, а в противен случай – сами се издигаха бариерите по този път. И дано не забравяме нещо значимо, че политическото двуличие има висока цена. И тази цена не се заплаща от политиците, а от жителите и от бизнеса ”, акцентира Радев.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР