Голяма заплаха дебне любимия на всички българи розов домат. Той

...
Голяма заплаха дебне любимия на всички българи розов домат. Той
Коментари Харесай

Голяма заплаха за българския розов домат. Губим го!

Голяма опасност дебне обичания на всички българи розов домат. Той може да не оцелее в изменящите се климатични условия. Алармата би Надежда Шопова, помощник в Института за проучвания на климата, атмосферата и водите към Българска академия на науките. В обява за платформата „ Климатека “ под заглавие „ Ще издържи ли българският розов домат на рисковите температури? “, авторката проучва климатичните промени, нарасналата периодичност на рисковите събития и въздействието, което имат върху развъждането на домати навън.

„ Аз съм израснала с усета на българския розов домат, той си е извоювал правото да бъде различим “, акцентира в ефира на БНР Надежда Шопова, само че уточни, че се следи понижение на площите и добивите, както в народен, по този начин и в световен мащаб.
-->
Прогнозите са за до 6% спад в добивите на домати в огромни райони на развъждане, каквито са Италия и Калифорния до 2050 година, съгласно скорошно изследване, оповестено в Nature.

Повишението на температурите, засушаването или несъразмерните превалявания, са измежду сериозните закани за добивите при доматите. Усилва се и агресивността и нездравословната активност на заболяванията и неприятелите, в резултат на измененията в изискванията на средата.

„ Нашите месни сортове са с по-малки добиви и в по-голямата си част се случват в селските ни дворове. Производителите се ориентират към по-устойчиви, към по-високодобивни и безколови разновидности. Така, че може би не е инцидентно, че учените са се обърнали към гражданската просвета, има такива планове, които разчитат на хората да оказват помощ “, показа още специалистът и уточни, че благодарение на феновете градинари учените търсят идеалния домат в три страни – България, Испания и Италия.

„ Аз се надявам розовият домат да продължи да участва на българската софра, ще продължи да си бъде обичайно емблема на страната, ще можем да го запазим и отглеждаме в по-широк мащаб “, предвижда Надежда Шопова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР