Голяма новина, свързана с бития в РС Македония българин Християн

...
Голяма новина, свързана с бития в РС Македония българин Християн
Коментари Харесай

Обрат бития Християн. Министри по спешност в Скопие

Голяма вест, обвързвана с бития в районен съд Македония българин Християн Пендиков заяви външният министър Николай Милков.

„ Искаме да бъдат предпазени правата на българите там. Ние се стремим към такава деескалация, която ще докара до по-добра отбрана на правата на българите. Очакваме на практика стъпки. Най-важната практическа стъпка, несъмнено, е вписването на българите в конституцията. “, сподели Милков в изявление за бТВ. Така той разяснява обтегнатите отношение със Скопие.
-->
Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево Пендаровски, че казусът с пребития в Охрид българин Християн Пендиков се политизира: „ Въпросът със спазването на правата на хората с българско съзнание, както и на българските жители, които живеят в Република Северна Македония, е политически въпрос. Той е залегнал в разнообразни документи. Той е залегнал в Декларацията на националното заседание от октомври месец 2019 година и ние сме длъжни да реагираме по съответния метод “.

По думите му в България връзките с РСМ са доста по-рядко въпрос на вътрешна политика, в сравнение с са в самата Северна Македония, а в тази ситуация с нападението на Пендиков несъмнено става въпрос за закононарушение от ненавист. 

„ Смятам, че ние можем да се позовем и на това, което македонският прокурор още в самото начало сподели. В първите часове след случая имам възприятието, че там имаше известно стъписване и незабавно по-късно те трябваше да признаят, че това е закононарушение от ненавист. Самият прокурор сподели, че той е бил нападнат точно като българин и тъй като е българин, което несъмнено е закононарушения от ненавист. В тоя смисъл считам, че бяха изказванията и на Буяр Османи, който посети София, и аз благодаря за този жест на моя сътрудник министър “, посочи Милков.

Министърът подсети, че сходни набези против българските културни клубове в РСМ се случват постоянно – палежи, пукотевица и вандалски прояви. Подчерта също, че офанзивите против Пендиков са траяли и след превозването му във Военномедицинска академия в София – получавал е обиди и закани по телефона.

Заради заканите на този стадий Християн Пендиков, който е секретар на българския клуб в Охрид,  няма да се връща в Северна Македония, а ще остане в България.

„ Лошото е, че в действителност имаме една алтернатива, пред която са сложени доста хора в Северна Македония – те би трябвало там  или да бъдат снишени, да не се занимават със своята активност като членове на тези български клубове, или в другия случай – да бъдат прогонени и да дойдат да живеят в България. Това е сериозен проблем, тъй като вместо да бъдат разследвани нарушителите, злосторниците, тези, които нападат, в полицията са призовани деятелите на клубовете, които би трябвало да дават пояснения и във всеки миг не знаят като какви са призовани, дали като обвинени по нещо или като просто очевидци по това, което се е случило “, разяснява още външният министър, визирайки случая с на ръководителя на българския културен клуб в Битоля " Иван Михайлов " Люпчо Георгиевски.

„ На процедура българите в Северна Македония и хората с българско съзнание не имат вяра на институциите. Те не отнасят своите недоволства до институциите, тъй като знаят, че няма да получат правдивост. Знаят, че тези закононарушения няма да бъдат разследвани. Напротив, върху тях ще бъде оказван спомагателен напън и това към този момент затваря омагьосания кръг. Те не се оплакват, следствия няма, а пък когато ги има, те не водят до на никое място “, добави Милков.

Той разгласи още, че поради напрежението към честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари още в понеделник за Скопие отпътуват служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев за ограниченията и практическите стъпки. Според външния министър не е обикновено Северна Македония да не разрешава достъпа до страната на български евродепутати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР