Голяма част от "скритите западни творби" на Иран ще бъдат

...
Голяма част от "скритите западни творби" на Иран ще бъдат
Коментари Харесай

Десет картини на Пикасо са преоткрити в Техеран

Голяма част от "скритите западни произведения " на Иран ще бъдат показани дружно с локално изкуство като част от огромна галерия, която ще бъде открита в Музея за модерно изкуство в Техеран идната година. "Портрет, натюрморт, пейзаж " (21 февруари - 20 април 2019) ще заеме цялата постройка от 5000 кв. м с към 400-500 произведения от сбирката с 3000 творби, която включва съвременни европейски и американски картини, рисунки и статуи от художници като Анди Уорхол, Марк Ротко и Марсел Дюшан, осведоми ArtPrice.bg.
Изложбата, която следва несполучливите опити на берлинските държавни музеи да донесат сбирката от западни творби и иранско изкуство в Германия, се провежда от холандския проектант и куратор Матиж Висер, който работи в продължение на две години. Експозицията е отлагана неведнъж, само че е настрана начинание, споделя Висер, и тя няма да пътува.
Кураторът изяснява, че е помолен да провежда галерия, защото музеят обновява своите складови пространства и организира това, което назовава "съвременна археология ", намирайки изгубени или забравени предмети. Например, до момента в който единствено две произведения на Пикасо са били регистрирани до неотдавна, в сбирката към този момент има 12 известни картини, споделя Висер, също така е открита и рисунка на Марсел Дюшан. Той чака още творби да се появят, до момента в който продължава да се приготвя за експозицията.
След като интернационалните наказания последователно биват отстранени през 2015 година, а връзките на Иран със Запада се усъвършенстваха, Tехеран стартира още веднъж да демонстрира западното си изкуство. Оттогава феновете могат да видят произведения както от локални, по този начин и от интернационалните художници като Парвиз Танаволи и белгийския концептуален актьор Вим Делвоа.
Предстоящата галерия ще съчетае разнообразната сбирка от исторически артефакти на Техеранския музей за съвременно изкуство - TMoCA, с творби на изкуството, в това число неотдавна добити от художници като Гюнтер Уекер, Бертран Лавиер и Краг, които подаряват свои произведения на сбирката след независимите си изложения. Tехеран получава дарове и от локални колекционери, както и дарения, направени непосредствено от художници, а работата на млади ирански създатели ще бъде показана дружно със западното изкуство. Висер посещава ателиета на локални създатели, а артхудожествената общественост в Техеран съветва и сътрудничи при избора. Той добавя, че няма да има външна цензура. В сбирката има и мъжка гола фигура от Франсис Бейкън, която не е в листата му.


Снимки ArtPrice.bg
Експозиция на английския ваятел Тони Краг

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР