Голяма част от живота ни преминава в активна работа и

...
Голяма част от живота ни преминава в активна работа и
Коментари Харесай

10 признака, че сте с бърнаут синдром, но не го усещате

Голяма част от живота ни минава в дейна работа и голям брой професионални задължения. Този душевен и прочувствен товар, който носи несъразмерната работа обаче може да докара до синдрома бърнаут или синдром на така наречен „ прегряване “. Това положение може да заплаши съществено физическото и психическо здраве и да се отрази отрицателно на метода ни на живот, връзките ни с близки, другари и сътрудници. Понякога разбираме, че сме с този синдром, когато е късно и мъчно да се реагира, а следствията са доста съществени. Възможно е това положение да се записва и забележи по-рано, стига да знаем какви са неговите признаци. С някои от тях ще ви срещнем.

Липсва ви мотивация

Един от най-честите признаци на синдрома бърнаут е неналичието на каквато и да е мотивация, което води до ниска работливост в работата ви. Ако не се чувствате стимулирани за работа, може би сте депресирани и душевен изтощени. Потърсете консултация с психолог или терапевт и работете върху този проблем. Не е маловажно.

Не се представяте добре в работата

Както неналичието на мотивация, понижената работливост, по този начин и осъществяването на професионалните задължения са индикатори за положението на „ прегряване “. Тази смяна в държанието ни на работното място може да се отнесе също и към възприятието ни към самите себе си. Неудовлетворени вътрешно на едно по-дълбоко равнище, това води до липса на мотивация и несправяне със дилемите. А и е симптом за бърнаут, тъй че не го подценявайте.

По-изнервени сте от нормално

Не се чувствате толкоз изморени, колкото изнервени и подразнени от всичко и всички. Това е симптом, че сте покрай бърнаут, даже и физически да не се чувствате преуморени, очевидно стресът ви въздейства.

Прекалено сериозни сте към себе си

Без значение в кое професионално занятие се развивате, неналичието на изобретателно ентусиазъм може да повлияе на цялостната ви работливост. Когато приказваме за изобретателен бърнаут, перфекционизмът и прекомерно сериозното отношение към самите вас могат да бъдат сериозен сигнал, че мозъкът ви има потребност от отмора.

Непрекъснато гледате часовника и нямате самообладание да си тръгнете

Това държание е обикновено, в случай че сме в края на работната седмица и умората към този момент се отразява на настроението ни. Но в случай че това е перманентното ви чувство по време на работа, може да е признак за по-сериозно положение, а точно бърнаут синдром. Ако ви е мъчно да издържите целия ден на работа и само ви крепи мисълта, че в 17 или 18 часа си тръгвате, имате проблем за решение.

Мислите за работа непрестанно

Ако не ви остава време за нищо друго, с изключение на работа и мислите непрестанно ви теглят в тази посока, помислете дали не ви е време за отмора и по какъв начин да отделяте повече време за вас. Прекрасно е да обичате специалността и работата си, да сте отдадени на нея, само че неналичието на време за пълноценна отмора последователно може да понижи продуктивността ви, а и да повлияе отрицателно на здравето ви.

Чувствате се изсмукани в персоналния си живот

Един от главните признаци на бърнаут синдрома, който психолозите дефинират е умората в персонален проект. Нежеланието да вършиме каквото и да е вкъщи, в компанията на околните или колегата, може да е признак точно на сходно „ прегаряне “.

Изскачат здравословни проблеми

Имате ли по-често главоболие от нормално? Спите ли добре? Бърнаут синдромът може да отключи здравословни проблеми, които са оттатък физическата отмалялост. Тъй като този синдром се отразява съществено на здравето, може да предизвика отключване на нови болести или положения, на които би трябвало да обърнете внимание и да помислите дали не е отговорно точно „ прегарянето “.

Пиете повече от нормално

Според клиниката Мейо в Съединени американски щати, всяко превръщане към „ храна, опиати или алкохол, с цел да се почувствате по-добре или просто с цел да не чувствате “, е симптом на професионален бърнаут.

Не сте щастливи и не знаете за какво

Емоционалната отмалялост е нещо напълно действително и може да въздейства освен на моментното ни въодушевление, да се отрази на цялостното ни държание и чувство за живота. Клиничният психолог Дебора Офнър споделя пред Bustle: „ Емоционалната изтощеност има по-широк диапазон и продължава по-дълго, в сравнение с просто „ една неприятна седмица “. В нея се включва комплекс от физически и психически признаци, които са породени от забележителен и нескончаем стрес в професионалния или персоналния ни живот. Емоционалната изтощеност е съставен елемент или даже предходник на бърнаут. “

Ако вашата работа или персоналните ви взаимоотношения не ви носят наслада, задоволство, помислете по какъв начин можете да измененията обстановката и не се оставяйте на умората да превземе живота ви.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР