Голяма част от дните на Великия пост (Великденски пост) предполагат

...
Голяма част от дните на Великия пост (Великденски пост) предполагат
Коментари Харесай

Великденски пости: Какво можете да ядете по време на СТРОГИЯ пост

Голяма част от дните на Великия пост (Великденски пост) допускат по този начин наречения непоколебим пост, по време на който се следват едни от най-строгите диетични ограничавания. Прочетете в нашата публикация какво можете и какво не можете да ядете в такива дни, без да навредите на здравето си.

През 2024 година Великият пост ще стартира на 18 март и ще приключи на 5 май. На 5 май православните християни ще честват Великден и за първи път от доста седмици на ограничавания ще се насладят на празничната софра.

Разбира се, през днешния ден не всички вярващи съблюдават прецизно рестриктивните мерки на постите. Това важи в цялостна мощ за случаите, когато има здравословни проблеми или постещият няма опция да отдели време за правене на здравословна, само че доста прецизна диета.

Между другото, Великденският пост не е просто интервал, в който би трябвало да се откажете от животинска храна, развлечения и неприятни привички. Всяка седмица допуска съблюдаване на избрани правила, изключително в региона на храненето. Например в някои дни е разрешено да се пие вино и да се яде риба.

Строгия пост е най-голямото ограничаване на Великия пост. Отчасти се равнява на недояждане, само че въпреки всичко има дребен лист от позволени храни.
В интервала на непоколебим пост можете да ядете всички растителни храни, които не са претърпели термична обработка: зеленчуци, плодове, гъби, ядки, семена, мед. Също по този начин е позволено да се яде самун, а от време на време, с по-малко прецизно съблюдаване на разпоредбите, мариновани зеленчуци и печени плодове. Тази алтернатива би трябвало да бъде изключително деликатно прегледана от тези, които постят за първи път или имат здравословни проблеми.

Ако приказваме за строги правила, някои духовници считат, че при строгия пост не би трябвало даже да се пие даже парещ чай или кафе. Но това, което сигурно е ясно е, че по време на такива интервали на недояждане не би трябвало да се пият алкохолни питиета.

Повечето дни на непоколебим пост се случват през първите седмици на Великия пост. Но през април 2023 година също ще има няколко дни, през които е целесъобразно да следвате тази директива:

Консумацията на месо се стопира една седмица преди Великденските пости. Празникът Месни заговезни, който през 2024 година се пада на 10 март е последния ден, в който могат да се ядат месни артикули. В последната седмица преди Великденските пости, така наречената Сирна седмица или Сирна неделя се употребяват единствено сирене, мляко, яйца и така нататък – всичко като се изключи месо.

Изключенията за постене във Великденските пости:

В събота и неделя се позволяват растителни мазнини и вино в лимитирани количества;

На Благовещение е разрешена риба;

На Цветница (Връбница) е разрешена риба;

По време на разпети петък в последната седмица – буйна седмица преди Великден не се яде и пие нищо, в това число вода.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР