Голяма част от бизнеса ще бъде доволен от тези промени.

...
Голяма част от бизнеса ще бъде доволен от тези промени.
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Голяма част от бизнеса ще бъде доволен от промените в закона

Голяма част от бизнеса ще бъде удовлетворен от тези промени. В момента тези от тях, които желаят да бъдат на ярко, желаят да работят по разпоредбите, не могат заради нелоялната конкуренция на другите, които манипулират софтуерите си. Това съобщи председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова откакто Народното събрание гласоподава дефинитивни промени в Закона за митниците. Напрежението в залата ескалира към текст, който планува условия за въвеждане на програмен продукт за ръководство на продажбите. Въпросната технология би трябвало да бъде обвързвана и със системата на Национална агенция за приходите.

„ Един касов уред коства сред 100 и 150 лева От 2011 година до момента мога да попитам какъв брой пъти сте си сменили телефоните. Технологиите вървят напред. Нормално е един уред с технология на фискалната си памет от 2011 година, 2018 година или 2019 година, когато ще се случи това, да би трябвало да се ъпдейтне неговият програмен продукт или в случай че той е доста остарял, да се закупи нов ”, изясни тя.

Нямало всички касови апарати да се сменят. Закупените през последните три години, били от по-нов клас и модел. За тях щяло да се наложи само ъпдейт на фискалната памет. Нямало информация обаче какъв е броят на тези устройства, сподели Стоянова.

Според Стоянова изказванията на опозицията, че измененията ще ударят дребния бизнес, са безусловно голословни.

„ Това, което гласувахме в зала се отнася за тези обекти, които имат програмен продукт за ръководство на продажбите. Ще ви го кажа просто: в един магазин или ресторант с изключение на касов уред или фискален принтер, има компютър, на който е конфигуриран програмен продукт за ръководство на продажбите ”, изясни тя.

Сервитьорите качвали продажбите на този компютър. Сега се вкарвали условия към въпросния програмен продукт.

Тя прочете някои от нововъведенията: „ не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на условията на наредбата. Не съдържа модули, както за смяна, заличаване или различен тип манипулиране на информацията в базата данни, с която работи софтуерът.

„ Всички знаете, че при инспекциите, които вършим през последната година, се установяваха извънредно доста случаи, в които операцията се прави от този програмен продукт. От него има опция данните за продажбите да изчезнат. Всички желаеме светла стопанска система ”, сподели тя.

Измененията били методът, по който да се изсветли стопанската система, да се обезпечат повече осигуровки, повече налози в бюджета щели да дадат опция за пенсии, за увеличение на заплати и здраве.

„ Популизмът на Българска социалистическа партия би трябвало да има някакви граници. Не може от една страна да искаш спомагателни разноски, а от друга – да заставаш на сходна позиция, когато се прави следващата стъпка за изсветляване на стопанската система.

Сред новите условия били и софтуерите на електронни магазини, които през последната година доста нараснали продажбите си, а наклонността щяла да продължава, както е по света.

„ Фокусът би трябвало да бъде ориентиран и към контрола на продажбите, които правят тези магазини. В момента това не е регламентирано задоволително добре ”, съобщи тя.

Промените се наложили чак в този момент, защото технологиите се развивали. Разкривали се благоприятни условия за различен метод за отбягване на налозите. За това и условията на Национална агенция за приходите се променяли.

„ За страдание страната постоянно е една крачка зад тези, които желаят да укриват налози ”, счита Стоянова.

Изказванията на Българска социалистическа партия били проедна офанзива и операция, с цел да чуят хората негативи, в огромната си част измислени. Според председателката на бюджетната комисия точно в областта на публичното хранене, на търговията на едро и дребно, се въртели най-вече сиви обороти. Това бил генераторът на сива стопанска система.

Няма лицензиране на активността по произвеждане на касови апарати. У нас няколко български компании ги произвеждали, изясни Стоянова и добави:

„ Всеки, който може да създаде или внесе касов уред от Европейски Съюз, е свободен да го направи, стига да дава отговор на тези условия, за които става дума ”

Коментарът й бе по отношение на изказванията на Българска социалистическа партия, че компании близки до ГЕРБ се занимавали точно с тази активност.

„ Който желае може да реализира този бизнес. Най-лесно се чуват обвинявания за лобизъм. А това с близки до ГЕРБ, е върхът. Това са нелепости. Даже не ги знам кои са те и не искам да ги знам. Аз работя с асоциацията на тези компании, тъй като те имат три асоциации, с тях сме водили многократни диалози ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР